Android Q operativni sustav trebao bi stići u rujnu

Sudeći prema dosadašnjim ažuriranjima, najizglednije je da će novi OS stići 9. rujna.

AUTOR: Slash Gear
OBJAVLJENO: 26.08.19 u 20:03
http://bit.ly/2HrAxfs
Googleovo ažuriranje operativnog sustava za pametne telefone, Android 10 ili Android Q, trebalo bi izaći u prvom tjednu rujna. Ovaj raspored poklapa se s popisom telefona uključenih u beta program za softver, koji je ranije ovog mjeseca došao do svoje finalne faze. Naravno, svi Google Pixel pametni telefoni nalaze se na popisu za novo ažuriranje, no koji bi još uređaji mogli također dobiti novo ažuriranje.

Ukoliko vaš uređaj trenutno ima najnoviji Android Beta softver za Android Q/10, veoma je vjerojatno da ćete dobiti i potpuno ažuriranje tijekom devetog mjeseca. Uređaji Google Pixel, Google Pixel 2, 3, XL, 2 XL, 3 XL te modeli 3a i 3a XL dobit će novi OS izravno od Googlea čim bude dostupan, prenosi Slash Gear.

ASUS ZenFone 5Z također je bio u beta programu, što znači da će gotovo sigurno dobiti i zadnje Android 10 ažuriranje. Isto vrijedi i za sljedeće uređaje: Essential Phone PH-1, Huawei Mate 2 Pro, LG G8 ThinQ, Nokia 8.1, OnePlus 6T, OPPO Reno, Realme 3 Pro, Sony XPERIA XZ3, Techno Spark 3 Pro, Vivo X27, Nex S, Nex A, Xiaomi Mi 9 i Xiaomi Mi Mix 3 5G.

Beta program krenuo je u ožujku ove godine s Beta 1 ažuriranjem. Kroz travanj, svibanj i lipanj došla su i ažuriranja programa Beta 2, 3 i 4. U srpnju je s malim problemima stiglo i Beta 6 ažuriranje, a nakon posljednjeg – Beta 6 – bi napokon trebalo doći do finalizacije.

Iako se govori o 3. rujna kao o datumu kada će stići Android 10, možda je najvjerojatnija opcija da će to biti 9. rujna. Naime, većina posljednjih ažuriranja Androida postala je dostupna na ponedjeljke – Android 6 Marshmallow (5. listopada 2015.), Android 7 Nougat ( 22. kolovoz 2016.), Android 8 Oreo (21. kolovoz 2017.), Android 9 Pie (6. kolovoz 2018. godine) – što upućuje da bi i ovaj put moglo biti tako.

Još jedan od noviteta je to da više neće biti "slatkih" Androida. Naime, Google je odlučio prestati s dosadašnjom praksom nazivanja operativnih sustava po slatkišima.


Prevela: Ružica Ereš