Stres koji uzrokuju društvene mreže može izazvati ovisnost o društvenim mrežama; istraživanje

"Ideja korištenja istog okruženja koje uzrokuje stres kao sredstva za suočavanje s tim istim stresom je zanimljiv fenomen svojstven, čini se, "tehnološkom stresu" koji mogu uzrokovati društvene mreže", profesorica Monideepa Tarafdar sa Sveučilišta Lancaster.

AUTOR: DocWire News
OBJAVLJENO: 30.08.19 u 13:10
OSVJEŽENO: 30.08.19 u 13:10
http://bit.ly/2ZJTcO9
Prema novom istraživanju, društvene mreže poput Facebooka i Instagrama mogu uzrokovati tzv. "tehnološki stres". Međutim, umjesto da ugase svoje profile na društvenim mrežama, korisnici češće zapravo postanu još više ovisni o ovim platformama.

"Iako se može činiti protuintuitivnim, korisnici društvenih medija i dalje koriste iste platforme koje im izazivaju stres, umjesto da ih ugase, čime se zamagljuje granica između stresa koji uzrokuju ove platforme i kompulzivnog korištenja istih", kazala je profesorica informacijskih sustava i direktorica Centra za tehnološku budućnost na Sveučilištu Lancaster Monideepa Tarafdar u priopćenju za javnost. Profesorica Tarafdar vodila je tim znanstvenika koji su proveli ovo istraživanje.

Znanstvenici su procijenili internetske navike 444 korisnika Facebooka, koristeći se anketnim upitnikom. Upitnik su činili sljedeći elementi: društveno preopterećenje, obrasci ponašanja, odavanje informacija, nesigurnost, složenost i napadnost. Ovi elementi razmatrani su kroz tri ispitivanja tijekom jedne godine. U prvom istraživanju znanstvenici su mjerili ove navedene elemente, u drugom su mjerili način korištenja društvenih mreža, kao i ometanje društvenih mreža unutar i van određene platforme, a u trećem su ispitivali ovisnost o društvenim mrežama. Kroz ovakvu metodu su smanjili vjerojatnost pristranosti uobičajenih metoda istovremeno razdvajajući pojedine elemente.

Rezultati su nakon analize ukazali na to da stresori društvenih mreža imaju značajan utjecaj na ometenost unutar i izvan granica određene platforme, prenosi DocWire News. Znanstvenici su primijetili da navike korištenja društvenih medija negativno utječu na odnos njihovih stresora i ometenosti. Štoviše, rezultati pokazuju da je ometenost unutar neke društvene mreže povezana s ovisnošću o istoj mreži.

"Otkrili smo da korisnici koji imaju jače navike provođenja vremena na društvenim medijima trebaju uložiti manje napora kako bi pronašli druge aspekte platforme te da upravo zbog toga ostaju na društvenim mrežama, umjesto da izađu kada im izazove stres. Što je jača navika korisnika na korištenje društvenih medija, veća je vjerojatnost da će ih nastaviti koristiti kao sredstvo za odvraćanje pažnje i način za nošenje sa stresom te eventualno razviti ovisnost o njima", tvrdi profesor Sven Laumer, jedan od suradnika na istraživanju. "Korisnici idu na različite dijelove platforme koje vide kao 'odvojene' i koje koriste na drugačiji način. Primjerice, u jednom Facebooku postoje različite značajke koje vas vode u različitim smjerovima, a sve to na jednoj platformi. Tako možete biti na više različitih mjesta u jednoj aplikaciji, npr. prateći aktivnosti prijatelja, objavljujući fotografije, koristeći chat i igrajući igrice".

"Ideja korištenja istog okruženja koje uzrokuje stres kao sredstva za suočavanje s tim istim stresom je zanimljiv fenomen svojstven, čini se, "tehnološkom stresu" koji mogu uzrokovati društvene mreže", zaključuje profesorica Tarafdar.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Information Systems Journal.


Prevela: Ružica Ereš