Apple uklonio aplikaciju koju su prosvjednici u Hong Kongu koristili za označavanje lokacija policije

Apple je isprva odbio dozvoliti ovu aplikaciju u svojoj trgovini aplikacijama, ali ta je odluka poništena nakon nekoliko dana. Nakon kineskih reakcija, aplikacija je ponovno uklonjena iz trgovine.

AUTOR: The Verge
OBJAVLJENO: 10.10.19 u 16:29
https://bit.ly/2OCAIca
Apple je uklonio HKmap.live, crowdsource mobilnu aplikaciju za mapiranje koja se naširoko koristi u Hong Kongu. Aplikacija i prateća internetska usluga koristile su se za označavanje lokacija policije i informiranje o zatvaranju ulica tijekom pro-demokratskih prosvjeda koji su počeli ovog ljeta u Hong Kongu.

Apple je isprva odbio dozvoliti ovu aplikaciju u trgovini aplikacijama, ali ta je odluka poništena nakon nekoliko dana. Nakon kineskih reakcija, aplikacija je ponovno uklonjena iz trgovine, piše The Verge.

"Razvili smo App Store kao sigurno i pouzdano mjesto za pronalazak aplikacija. Saznali smo da se jedna od tih aplikacija, HKmap.live, koristila na načine koji ugrožavaju stanovnike i provedbu zakona Hong Konga. Mnogi zabrinuti korisnici iz Hong Konga su nas kontaktirali u vezi ove aplikacije i odmah smo započeli istragu. Aplikacija prikazuje lokacije policije, a s Uredom za cyber-sigurnost i tehnološki kriminal u Hong Kongu (CSTCB) utvrdili smo da se aplikacija koristila za traženje policije i napade iz zasjede te da je postala prijetnja javnoj sigurnosti, a kriminalci su je koristili za maltretiranje stanovnika na područjima gdje znaju da nema policije. Ova aplikacija krši naše smjernice, ali i lokalne zakone pa smo je uklonili iz naše trgovine", stoji u službenom priopćenju tvrtke Apple.

"Postoji nula dokaza koji potkrepljuju optužbe CSTCB-a", odgovorili su programeri sporne aplikacije. "Hkmap nikada ne traži, ne promovira niti potiče kriminalne aktivnosti. Ona objedinjuje podatke iz korisničkih i javnih izbora, poput primjerice prijenosa vijesti, Facebooka i Telegrama".

Jučer je China Daily, kineski državni medij na engleskom jeziku, izrazio veliko nezadovoljstvo zbog Appleove odluke o odobravanju ove aplikacije u trgovini aplikacijama. "Puštanje 'toksičnih aplikacija' šteti osjećajima kineskog naroda, izvrće činjenice o pitanjima u Hong Kongu i protivan je stavovima i principima kineskog naroda", napisali su u svom članku.

Appleovo provođenje pravila trgovine aplikacijama je u najboljem slučaju nekonzistentno pa je teško samo tako prihvatiti njihovu izjavu. Tvrtka nije objasnila koje lokalne zakone krši sporna aplikacija. Međutim, vrijedi naglasiti da su aplikacije poput Waze-a – koje na sličan način korisnicima omogućuju praćenje lokacija kontrolnih policijskih punktova – i dalje dostupne u Appleovoj trgovini aplikacijama. Ranije danas Apple je iz kineske trgovine aplikacijama uklonio i Newslet Quartz koja često piše o prosvjedima u Hong Kongu.


Prevela: Ružica Ereš