Tvrtke e-Bay, Stripe, Mastercard i Visa povukle se iz projekta Libra

Vijest je stigla tjedan dana nakon što je tvrtka PayPal najavila da će se povući iz projekta.

AUTOR: NBC
OBJAVLJENO: 12.10.19 u 18:27
OSVJEŽENO: 12.10.19 u 18:27
https://bit.ly/2oF7fnt
E-bay, Stripe, Mastercard i Visa povukli su se iz Facebookovog projekta kriptovalute Libra, objavile su ove tvrtke u petak 12. listopada. Vijest je stigla tjedan dana nakon što je tvrtka PayPal najavila da će se povući iz projekta dok regulatorni organi vlasti nastavljaju s detaljnim razmatranjem Facebookovih planova.

U izjavama nakon ovih vijesti, spomenute tvrtke su izjavile kako poštuju i vide potencijal u ovom Facebookovom projektu, ali da su se odlučile usredotočiti na neke druge projekte, piše NBC. Glasnogovornik tvrtke Stripe kazao je u izjavi kako njegova tvrtka "podržava projekte koji internetsku trgovinu žele učiniti dostupnijom ljudima širom svijeta. Stripe će ostati otvoren za suradnju s Udrugom Libra u kasnijoj fazi projekta".

Glasnogovornik Vise rekao je da će njegova tvrtka "nastaviti s procjenama te da će na našu konačnu odluku utjecati niz važnih faktora, uključujući sposobnost Libre da u potpunosti zadovolji sva regulatorna očekivanja. Stalni interes Vise za Libru proizlazi iz uvjerenja da bi dobro regulirane blockchain mreže mogle proširiti vrijednost sigurnih digitalnih plaćanja većem broju ljudi i mjesta, posebice kada su u pitanju tržišta u nastajanju i tržišta u razvoju".

Čini se da se izvorna skupina od 28 korporativnih podržavatelja kriptovalute Libra smanjuje budući da zakonodavna tijela i dalje traže odgovore na pitanja kako će libra utjecati na suverene valute i kako voditelji projekta mogu osigurati zaštitu potrošača. Mercadopago i PayU su jedine dvije tvrtke za plaćanje koje i dalje podržavaju Facebookov projekt kriptovalute. Iz tvrtki Uber i Lyft, izvorni zagovornici ovog projekta, su za CNBC kazali kako nema promjena kada je u pitanju njihova uključenost u ovaj projekt.

Tvrtke koje su odustale od projekta možda su se osjećale sigurnije učiniti to nakon što je PayPal prošlog tjedna najavio da se povlači. Vijesti da se e-Bay, Stripe i Mastercard povlače iz projekta stigle su danas popodne, vrlo brzo jedna za drugom, što ukazuje na to da su sve tri tvrtke vjerojatno razmišljale o napuštanju projekta u istom razdoblju. Odluke su došle prije planiranog sastanka Vijeća udruge Libra koji će se održati 14. listopada. Tjedan dana kasnije projekt Libra ponovno će imati središnje mjesto u američkim zakonodavnim tijelima, a Mark Zuckerberg trebao bi podnijeti izvješće o projektu pred Odborom za financijske usluge kasnije ovog mjeseca.

David Marcus, voditelj projekta Libra i bivši predsjednik tvrtke PayPal, svjedočio je pred istim odborom u srpnju. Tada su predstavnici odbora, uključujući i predsjedavajuću Maxine Waters, pitali Marcusa hoće li Facebook odgoditi svoje planove dok ne usvoje potrebne propise. Marcus nije dao potvrdan odgovor prema predstavnici Waters. Ona je rekla da njegov odgovor nije ukazivao da to smatraju obavezom.

Udruga Libra, neprofitna organizacija zadužena za upravljanje ovom kriptovalutom, u petak je priopćila kako još uvijek želi nastaviti s projektom.

"Usmjereni smo prema napretku i nastavku izgradnje snažnog udruženja nekih od vodećih svjetskih poduzeća, organizacija za društveni utjecaj i drugih sudionika, kako bismo postigli sigurnu, transparentnu primjenu globalnog sustava plaćanja koji će srušiti financijske barijere za milijarde ljudi. Radujemo se početnom sastanku Vijeća udruge Libra koje će se održati za tri dana na kojem ćemo najaviti inicijalne članove udruge", rekao je voditelj za komunikacije u Libri, Dante Disparte.

Facebook je odbio komentirati novosti o povlačenju partnera.


Prevela: Ružica Ereš