Koliko košta izrada iPhone uređaja?

Iako je iPhone 11 Pro Max zaista primamljiv mobilni uređaj, opravdava li to njegovu cijenu?

AUTOR: Digital Trends
OBJAVLJENO: 13.10.19 u 11:23
https://bit.ly/2OKRbej
Jeste li spremni potrošiti 1240KM na novi iPhone 11 Pro? Ili čak 2570KM na iPhone Pro Max koji ima 512 GB unutarnje memorije? Ako razmislite, to je prilična suma novca kojim si možete kupiti polovni automobil ili godišnji odmor u inostranstvu.

Koliko uopće košta izrada ovih dragocjenih uređaja? 

Svake godine neustrašivi tehnolozi na stranicama kao što su iFixit Techinsights vrše analize najnovijih pametnih telefona, analizirajući ih i izrađujući popis svih komponenti i dijelova koji čine naše pametne telefone. Iako ovo ne daje potpunu sliku troškova, odrade zaista dobar posao.

Što su ovaj put otkrili?

Iako je iPhone 11 Pro Max zaista primamljiv mobilni uređaj, opravdava li to njegovu cijenu?

Nedavna analiza Texhinsighta i NBC-a pokazala je da samo cijena zaslona za iPhone 11 Pro Max iznosi oko 118KM, piše Digital Trends. Cijena zamjene zaslona ovog telefona izašla bi vas daleko više. Najočitija sljedeća komponenta je njegova baterija. U ovom telefonu nalazi se Samsungova baterija koja košta oko 18KM. Zatim je tu trostruka kamera koja vam omogućuje snimanje odličnih fotografija. Ukupna cijena tih triju kamera iznosi oko 130KM. Ostali dijelovi telefona – procesor, modem i memorija, kao i elektroničke ploče u kojima se one nalaze – koštaju zajedno oko 280KM. Niz senzora, žica, PCB-ova i drugih manjih dijelova potrebnih da se telefon sastavi košta oko 320KM.

Kad se sve to zbroji, ukupna cijena za izradu telefona iznosi oko 870KM, što je daleko manje od maloprodajne cijene ovog uređaja. Naravno, to se odnosi samo na uređaj. U cijenu izrade telefona poput iPhonea ulaze i troškovi izrade i montaže, trošak otpremanja proizvoda, softver, marketing kao i neki nematerijalni troškovi poput onih za istraživanje i razvoj.

Staviti cijenu na te stvari vrlo je teško, no je li ta razlika veća od 1000KM između prethodno spomenute cifre i maloprodajne cijene ovog modela koja iznosi 1950KM realna? To ćete morati procijeniti sami.

Koliko je novca potrebno za izradu starijih modela iPhone uređaja?

Je li to oduvijek bilo tako? Jesu li stariji telefoni bili jeftiniji ili Apple danas zarađuje više novca na nama nego prije? To ćemo odgovoriti dalje u tekstu.

Prema analizi iFixita iz 2018. godine, iPhone XS Max – model koji košta 2218KM – sadrži materijale u vrijednosti od 786KM. Ta razlika veća od 1400KM pokazuje da Apple na novim modelima zarađuje daleko manje nego prošle godine.

A što je s još starijim modelima? Vratimo se do 2014. godine, kada je izašao iPhone 6. Analiza ovog modela, koji se tada prodavao za 1151KM, otkrila je da su troškovi komponenti i proizvodnje iznosili oko 355KM, što je oko 800KM manje nego što vam je Apple naplatio ukoliko ste bili vlasnik tog uređaja. Časopis Time je u to vrijeme kazao kako je cijena bila gotovo za tri puta veća od troškova komponenti i proizvodnje.

Jasno je da su dijelovi iPhonea postali znatno skuplji pa i da se sve više stvari gura u telefone, posebice u objektive kamera telefona. Važno je ipak uzeti u obzir da je ranija analiza uzela u obzir troškove proizvodnje, što Techinsights nije učinio.


Prevela: Ružica Ereš