Poljska sveučilišta i tvrtke planiraju poslati satelit na Mars u suradnji s Virgin Orbits

Konzorcij uključuje nekoliko poljskih sveučilišta (u Wrocłavu, Krakovu i Varšavi) i tvrtku SatRevolution koja je razvila prvi poljski promatrački satelit, lansiran u travnju ove godine.

AUTOR: The First News
OBJAVLJENO: 14.10.19 u 11:57
https://bit.ly/31gz9Do
Poljska bi uskoro mogla poslati svoj satelit na Mars. U konzorciju ustanova koje će sudjelovati u ovom projektu je i Virgin Orbit. Ovu tvrtku je 2017 godine osnovao Richard Branson s planom pružanja usluga lansiranja malih satelita. Sjedište tvrtke nalazi se u Long Beachu u Kaliforniji, a ona je dio grupacije Virgin, konglomerata rizičnog kapitala čiji je suosnivač upravo britanski poduzetnik Branson.

Virgin Orbits je udružio snage s poljskim stručnjacima kao dio konzorcija koji je 9. listopada najavio plan slanja satelita na Mars. "Ponosni smo što možemo omogućiti novi val poljske kreativnosti i inovativnosti u svemiru", rekao je potpredsjednik Virgin Orbitsa za poslovni razvoj, Stephen Eisele.

Novi konzorcij uključuje nekoliko poljskih sveučilišta, uključujući Tehnološki fakultet u Wroclawu, Sveučilište za znanost i tehnologiju u Krakov, Varšavsko tehnološko sveučilište te poljsku kompaniju SatRevolution koja je specijalizirana za cjelovita satelitska rješenja.

SatRevolution je u svojoj bazi u Wroclawu razvio prvi poljski komercijalni promatrački satelit koji je lansiran u travnju ove godine. U ovom novom projektu tvrtka će raditi na dizajnu i proizvodnji satelita, prenosi The First News.

"Riječ je o satelitu poljske proizvodnje, oprema će većinom biti poljska, a planiranje i upravljanje misijom će zajedno s Poljacima raditi Amerikanci jer oni imaju iskustva s ovim stvarima", rekao je znanstveni direktor projekta, profesor Jan Dziuban sa Sveučilišta u Wroclawu. On očekuje kako će satelit u potpunosti biti izgrađen u Poljskoj, od elektronike do mikroprocesora i od softvera do mehaničke strukture.

Opremljen s 4 instrumenta poljske proizvodnje, satelit će provoditi znanstvena istraživanja poput satelitskog snimanja Marsa i njegova mjeseca Phobosa. Mogao bi analizirati i atmosferu planeta i tragati za podzemnim naslagama vode na Crvenom planetu.

Konzorcij će razviti prvu u nizu od planirane tri misije na Marsu koje je Virgin Orbits najavio ovog mjeseca. Kako tvrde predstavnici tvrtke, prva misija mogla bi biti lansirana već 2022. godine.

"Ova misija će ojačati poljski svemirski sektor i označiti njegov položaj na međunarodnoj areni", rekao je predsjednik SatRevolutiona, Grzegorz Zwolinski. "Želimo da Poljska bude prvi odabir kada su u pitanju projekti za male međuplanetarne svemirske letjelice".


Prevela: Ružica Ereš