Kako kontrolirati privatnost objava na pojedinim društvenim mrežama

Iako su privatne poruke daleko najprivatniji način dijeljenja sadržaja s drugim ljudima, grupno ili pojednačno, na društvenim mrežama imate različite opcije privatnosti za vaše objave.

AUTOR: Wired
OBJAVLJENO: 20.10.19 u 15:01
http://bit.ly/2pBdU23
Objavljivanje na društvenim mrežama ne mora značiti dijeljenje svih detalja iz svog života sa svakom osobom s kojom ste 'prijatelj' ili koja vas prati. Ustvari, sve velike društvene mreže daju vam detaljniju kontrolu nad privatnošću onoga što dijelite nego što možda znate.

Ukoliko želite ograničiti publiku koja vidi, primjerice, slike vašeg djeteta ili vaših najluđih izlazaka, to možete učiniti bez pribjegavanja mailovima ili grupnim chatovima.

U ovom članku koji donosi portal Wired, objasnit ćemo kako 'zaključati' vaše profile na Facebooku, Instagramu, Twitteru i Snapchatu. No važno je napomenuti da zasad nema načina da netko iz vašeg privatnog kruga napravi snimku zaslona onoga što ste podijelili i učini ga javnim. Dakle, čak i kad uredite svoje postavke privatnosti, budite oprezni što dijelite i s kime.

Facebook

Facebook ima dugu povijest propusta i kršenja politika privatnosti, ali nudi dovoljno alata za ograničavanje publike kojoj prikazujete svoje objave. Kada pišete svoju objavu, ispod možete vidjeti padajući izbornik i na glavnom zidu i na Facebook pričama, dakle na dva mjesta gdje možete objavljivati.

Vaša zadana postavka u ovom izborniku je vjerojatno Prijatelji (Friends), što znači da vaše objave vide sve osobe koje su vam prijatelji na Facebooku. No, kada otvorite izbornik, možete na različite načine odrediti tko točno može vidjeti vašu pojedinu objavu. Svoje objave možete učiniti i javnim ukoliko odaberete tu opciju, što znači da će vašu objavu moći vidjeti bilo tko na Facebooku, čak i ako ta osoba nije vaš Facebook prijatelj.

Kada kliknete na Više (More), i zatim na Vidi Sve (See All) u padajućem izborniku, Facebook vam nudi detaljnije postavke toga tko može vidjeti vaše objave. Primjerice, možete odabrati da objavu vidi samo vaša rodbina ili radne kolege. Pored toga, možete odabrati da objavu vidi samo dio vaših prijatelja tako što ćete na postavci Prijatelji upisati samo imena onih za koje želite da vide vašu objavu. Na isti način možete odabrati i pojedince za koje ne želite da vide vašu objavu.

Važno je zapamtiti da će opcija koju odaberete biti zadana opcija za sve naredne objave, dok je ponovno ne namjestite po želji. Dakle, ako kasnije ne promijenite publiku za svoje objave, one će ubuduće biti vidljive samo prilagođenom popisu ljudi koji ste napravili.

Iste opcije dostupne su i u aplikacijama za mobilne uređaje. I tu ćete vidjeti padajući izbornik koji će biti postavljen na zadanu postavku Prijatelji, koji trebate dodirnuti kako bi vam se otvorile druge opcije.

Twitter

Postavke privatnosti objava na Twitteru su jednostavnije nego na Facebooku, odnosno tu nema preciznosti oko odabira publike kao na Facebooku. Prema zadanim postavkama, Twitter profili su javni, što znači da svatko na internetu može vidjeti vaše objave, ili su privatni, što znači da je publika ograničena na odabrane pratitelje.

Da bi vaš Twitter nalog postao privatni, morate otići na Postavke (Settings) i aktivirati postavku Zaštiti moje tweetove (Protect my tweets). Sve ranije objave postat će privatne, ali treba imati na umu da će ih vaši pratitelji i dalje moći vidjeti. Twitter će vas uvijek obavijestiti kada novi ljudi žele postati vaši pratitelji, a možete ih jednog po jednog prihvatiti ili odbiti. Ukoliko je vaš Twitter nalog privatan, pratitelji neće moći dijeliti ni citirati vaše tweetove. Pored toga, kad odgovorite na tweet ljudi koje ne pratite, oni neće moći vidjeti vaše odgovore.

U obrnutom slučaju, kada je vaš Twitter profil privatan i želite ga učiniti javnim, cijela vaša vremenska traka postat će vidljiva, osim ako prethodno ne izbrišete pojedine objave za koje ne želite da budu javno dostupne.

Dakle, na Twitteru nema detaljnijih opcija da, primjerice, pojedini tweetovi budu javni, a drugi privatni. Vaš Twitter račun može biti ili potpuno javni ili potpuno privatni, odnosno dostupan samo vašim pratiteljima.

Isto je i na mobilnim aplikacijama Twitter: prvo idete na Postavke, zatim na Privatnost i sigurnost (Privacy and security) i odaberete opciju Zaštiti moje tweetove. Naravno, uvijek možete napraviti dva Twitter nalog – jedan privatni i jedan javni.

Instagram

Na Instagramu možete vidjeti kombinaciju pristupa koje koriste Twitter i Facebook kada je u pitanju vidljivost vaših objava. Slično kao na Twitteru, vaš račun može biti potpuno javni – dakle, može ga vidjeti bilo tko, čak i oni koji nemaju Instagram račun – ili privatni, odnosno vidljiv samo ljudima koji vas prate na ovoj društvenoj mreži.

Da biste vaš Instagram profil učinili privatnim, idite na stranicu s postavkama i odaberite opciju Privatan račun (Private account) Na Instagram aplikaciji za mobilne uređaje istu opciju možete pronaći tako što odete na Postavke i zatim na Privatnost i privatnost računa (Privacy and Account Privacy)

Kao na Twitteru, ako je vaš račun javan i želite ga učiniti privatnim, sve vaše prethodne objave bit će skrivene od osoba koje nisu vaši pratitelji ili uopće nemaju Instagram račun, a zahtjeve novih pratitelja možete pojedinačno odbijati ili prihvatati. Isto tako, ako želite svoj privatni račun učiniti javnim, sve vaše dotadašnje objave postat će dostupne svima.

Što se tiče fotografija i videozapisa koje objavljujete na svom profilu, ne možete pojedinačno odabrati koje će objave biti javne, a koje privatne. Stoga, kao rješenje možete napraviti dva Instagram računa, jedan privatni i jedan javni.

Ipak, veću kontrolu imate nad publikom koja gleda vaše Instagram priče (objave vidljive na 24 sata, nakon čega se automatski brišu). To možete podesiti tako što ćete na mobilnoj Instagram aplikaciji ući na Postavke, zatim Privatnost i onda na Priče (Stories). Tu možete odabrati da svoju priču sakrijete od određenih ljudi, ili pak sastaviti poseban popis tzv. 'bliskih prijatelja'. Tako će odabrane priče biti vidljive samo odabranim kontaktima, a ujedno možete objavljivati druge priče koje će moći vidjeti šira publika.

U istom setu postavki možete ograničiti i to tko može odgovoriti na vaše priče. Tu imate tri opcije: na priču mogu odgovoriti samo vaši pratitelji, samo pratitelji koje i vi pratite ili nitko ne može odgovoriti. Također, možete onemogućiti ljudima da dijele vaše priče na svojim Instagram računima tako što ćete isključiti opciju Dozvoli ponovno dijeljenje na pričama (Allow Resharing on Stories) , ili da ih dijele u svojim porukama tako što ćete isključiti opciju Dozvoli ponovno dijeljenje (Allow Resharing).

Snapchat

Na Snapchatu nema trajnog profila i objava koje ljudi mogu vidjeti kao na Facebooku, Twitteru i Instagramu. Ono što imate pored privatnih poruka su priče; koncept priča se prvi put pojavio upravo na ovoj društvenoj mreži.

Kada snimite fotografiju ili videozapis na Snapchatu i želite to objaviti, imate dvije opcije. Prva je opcija Moja priča (My Story); ako odaberete ovu opciju, vašu priču vidjet će svi vaši Snapchat prijatelji. Ako želite ograničiti publiku, onda odaberite opciju Privatna priča (My Private Story). Odabirom te opcije otvorit će vam se mogućnost odabira pojedinih Snapchat prijatelja koji mogu vidjeti vašu novu priču. Nakon toga morate dati naziv svojoj privatnoj priči. Možete imati jednu priču koju ćete objaviti bliskim prijateljima, drugu koju ćete podijeliti s radnim kolegama, treću koju ćete podijeliti s obitelji i slično.

Kada je u pitanju objavljivanje na Snapchatu općenito, svoje objave možete objaviti na glavnoj priči (vidljivoj svima) i u privatnim pričama koje će vidjeti samo pojedini prijatelji. Tako ćete vjerojatno neke slike htjeti objaviti u svim svojim aktivnim pričama, a druge ne. Uvijek možete pregledati sve svoje trenutne priče i dodavati im nove fotografije ili videozapise.

Sve ove platforme imaju mogućnost slanja privatnih poruka. Tu možete direktno slati fotografije, videozapise, tekstove i druge stvari izravno određenim kontaktima, pojedinačno ili grupno. Na taj način sve što dijelite neće se naći na vašim profilima, što je možda najjednostavniji način kontroliranja toga tko što može vidjeti.


Prevela: Ružica Ereš