Kako tehnologija transformira obrazovanje

Tehnologija neće tako skoro napustiti učionice... niti bi trebala.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 03.11.19 u 15:17
https://bit.ly/326fEOo
Učenici danas imaju daleko više mogućnosti u usporedbi s ranijim generacijama. Umjesto svakodnevnog sjedenja u dosadnoj učionici i slušanja učitelja, moderne učionice u svijetu ispunjene su tehnologijom koja poboljšava obrazovanje.

Mnogi misle da je tehnologija loša stvar i da koči sposobnost našeg mozga za učenje novih informacija, što je donekle i istina, posebice kad razmatramo tehnologije poput društvenih medija, Netflixa i slično. Međutim, 21. stoljeće donijelo je i mnoštvo obrazovne tehnologije, a u ovom članku vidjet ćemo neke od primjera.

Digitalne simulacije

Postoji mnogo koncepata u obrazovanju koje je prilično teško razumjeti samo na osnovi zamišljanja, poput primjerice načina rada motora ili pak kemijskih reakcija. Nova tehnologija je omogućila da digitalne simulacije prodru u modernu učionicu i da učenici dobiju praktičniji pristup temama kojima inače ne bi mogle. Digitalne simulacije u učionici pomažu i učiteljima objasniti neke pojmove koji nisu baš u njihovom polju.

Istraživanja

Stavite u istu prostoriju osobu koja je trenutno u srednjoj školi ili na fakultetu s nekim tko je studirao '80-ih i odmah će se vidjeti jedna stvar – način na koji se odvaja samospoznaja se drastično promijenio. Istraživanje je prije 40 godina značilo naporan rad i traženje knjiga u knjižnici koje kasnije čitate satima. Veliki broj današnjih učenika i studenata imaju pristup online knjižicama, a ponekad je to i mjesto na kojem provode istraživanje. Većina njih sada nadohvat ruke ima mnoštvo resursa za pronalazak izvora i provođenja istraživanja. Suvremena tehnologija je drastično demokratizirala informacije.

Komunikacija i digitalna učionica

Komunikacija je vitalni dio prijenosa informacija u bilo kojem obrazovnom okruženju. Tehnologija pomaže u ovom procesu kroz virtualne učionice i alate za suradnju. To su online radni prostori na kojima učenici mogu međusobno komunicirati, popunjavati kvizove i uključiti se u školsku mrežu kada god to žele. Prije razvoja tehnologije, učenici su imali priliku postavljati pitanja i učiti samo tijekom školskog sata. Međutim, sada to mogu činiti kada god im odgovara.

Samostalno učenje

Samostalno učenje vjerojatno vam je poznat koncept, koji ili volite ili mrzite, a sigurno je da nije za svakoga. Tehnologija je omogućila da se samostalno učenje krene primjenjivati i u strukturiranim i u nestrukturiranim obrazovnim sustavima diljem svijeta. Postoje i škole koje koriste pristup samostalnog učenja u kombinaciji s grupnim učenjem. Ove metode mogu biti vrlo učinkovite za učenike koji se mogu fokusirati i držati tempo učenja. Internetski alati za samostalno učenje služe i u još jednu svrhu: one dovode do osjećaja uzbuđenja kod učenika oko vlastitog obrazovanja. Pokazalo se da forsiranje učenika da sami upravljaju svojim tempom učenja povećava uzbuđenje za nove predmete.

Testovi znanja

U suštini, svaki se aspekt moderne učionice može predstaviti i pripremiti koristeći tehnologiju. Ako bi škole vjerovale učenicima da uče samostalno, iako vjerojatno ne bi trebale, učenici bi mogli završiti cijeli proces svog obrazovanja sjedeći u svojoj sobi. Uključujući i ispite ili kontrolne radove. Iako je teško biti siguran da učenik ne koristi pomoć prilikom polaganja testova preko interneta, nove tehnologije kao što su praćenje pokreta očiju, testiranje preko interneta s nadzorom i tempirani kvizovi malo olakšavaju cijeli proces ispita za nastavnike. Potpuna eliminacija švercanja na ispitima vjerojatno se nikad neće dogoditi, ali nove tehnologije čine testiranje od kuće sve sigurnijim u tom smislu.

Besplatno učenje

Besplatno učenje je zanimljivi novi obrazovni koncept koji je došao s tehnološkom revolucijom. Tisuće sveučilišta širom svijeta sada nudi svoje kursove preko interneta. To u suštini znači da možete "steći diplomu" u bilo kojem polju, bez da plaćate. Naravno, nećete dobiti pravu diplomu. Besplatno učenje može se nazvati i open-source učenje, odnosno sposobnost da učite što god želite, kad god želite bez ikakvih prepreka.

Tehnologija čini učenje zanimljivijim

Računala, tableti, telefoni, projektori, interaktivni modeli, svi ovi oblici tehnologije povećavaju stopu angažmana učenika na nastavi te čini čak i učenje o mitohondrijima nešto uzbudljivijim. Ova tehnologija i njena ugrađena svestranost omogućuje nastavnicima da povećaju opseg svojih predavanja i da zarone dublje u svaki predmet jer omogućuju da se informacije predstave na brži i lakši način za razumjeti.

Suradnja

Ideju suradnje dotakli smo i ranije, u odjeljku koji govori o tome kako je tehnologija poboljšala komunikaciju, no o tome treba reći i nešto više. Tehnološki alati u učionici omogućuju učenicima da lakše rade zajedno. Oni uklanjaju potrebu za usklađivanjem grupnih zadataka u zamorne školske rasporede. Kroz asinhronu komunikaciju, komunikaciju u kojoj se odgovor ne očekuje odmah, učenici mogu surađivati u grupnim zadacima bez da su svi istovremeno aktivni.

Različiti načini na koje tehnologija pomaže u obrazovanju samo su vrh ledenog brijega u cjelokupnom obrazovnom sustavu. Istina je da bez tehnologije mnogi ljudi danas ne bi bili toliko pametni koliko jesu. Mnogo se može reći o beskonačnom pristupu čovječanstva znanju i onome što on čini za studente širom svijeta. Tehnologija neće tako skoro napustiti učionice... niti bi trebala.


- Izvor: Interesting Engineering
Prevela: Ružica Ereš