Openload i Streamango ugašeni u okviru velike antipiratske akcije

Obje stranice bile su prisiljene prekinuti svoje poslovanje nakon postizanja sporazuma s koalicijom holivudskih studija i pružatelja sadržaja. Iako detalji ovih sporazuma nisu objavljeni, krajnji je rezultat to da nijedna od njih više ne funkcionira kao portal za ilegalni sadržaj, a pored toga obje stranice će morati platiti "značajnu odštetu" Savezu za kreativnost i zabavu (Alliance for Creativity and Entertainmant), koju čine članovi Američke filmske asocijacije (MPAA) i drugih međunarodnih kompanija.

AUTOR: Screen Rant
OBJAVLJENO: 03.11.19 u 21:15
https://bit.ly/32bIXPx
Web stranice Openload i Streamango ugašene su nakon potpisivanja nagodbe u sklopu velike antipiratske akcije. Ove dvije stranice doživjele su rast u vrijeme kada su streaming pretplate postale popularnije nego ikada, a troškovi velikog broja usluga i dalje se mijenjaju.

Ilegalni torrenti i streaming stranice postoje već desetljećima, a nastale su dosta ranije nego što su se legalne streaming usluge (poput Netflixa, HBO-a i slično) uopće pojavile. Web lokacije poput LimeWire, Demonoid i The Pirate Bay su svaka u određenom vremenu bile središte napora relevantnih službi, a pritisak antipiratskih organizacija sada već postaje prevelik da bi poznate ilegalne web lokacije preživjele. Iako piratske web stranice za gledanje filmova i serija i danas postoje – i u nekim slučajevima vrlo dobro rade – borba vladinih organizacija i holivudskih studija je i dalje u punom jeku. Holivudski studiji već godinama se bore s ovim pitanjem, a neki važni filmovi kao što su Gangster, Povratnik, Mrska osmorka i čak Zvjezdani ratovi, Epizoda 3: Osveta Sitha, procurili su na internetu prije ili istovremeno s planiranim kino premijerama.

Dvije najnovije stranice koje su srušene u borbi protiv piratstva su Openload i Streamango. Kako piše Deadline, obje stranice bile su prisiljene prekinuti svoje poslovanje nakon postizanja sporazuma s koalicijom holivudskih studija i pružatelja sadržaja. Iako detalji ovih sporazuma nisu objavljeni, krajnji je rezultat to da nijedna od njih više ne funkcionira kao portal za ilegalni sadržaj, a pored toga obje stranice će morati platiti "značajnu odštetu" Savezu za kreativnost i zabavu (Alliance for Creativity and Entertainmant), koju čine članovi Američke filmske asocijacije (MPAA) i drugih međunarodnih kompanija.

Openload se ranije ove godine već našao na naslovnicama medija kada je posljednja epizoda popularne serije Igra prijestolja puštena četiri sata prije nego što je trebala biti na usluzi Amazon Prime Video nakon čega se vrlo brzo našla i na toj ilegalnoj stranici, piše Screen Rant.

Kao jedno od najpopularnijih internetskih mjesta za hosting datoteka, Openload je odgovoran za generiranje više internetskog prometa nego neke legalne streaming usluge poput Hulu i HBO Go. Stranica je navodno imala oko 65 milijuna posjeta mjesečno. Nakon zaplijene i kasnijeg ukidanja programa Streamango i Openload obustavljene su brojne domene povezane s njima. Samo Openload je radio na više od 1000 servera u Europi.


Prevela: Ružica Ereš