Pokrenut novi projekt za stabilizaciju Library Genesisa, najveće piratske online knjižnice

Library Genesis i Science Hub posljednjih su godina postale najpopularniji resurs za besplatan pristup znanstvenim radovima. Unatoč velikom pritisku vlada i privatnih tvrtki te brojnim pravnim i logističkim problemima, ove dvije stranice i dalje opstaju. Novi projekt nastoji osigurati stabilnost i dostupnost Library Genesisa, u čijoj je arhivi pohranjeno oko 33 terabajta materijala.

AUTOR: VICE
OBJAVLJENO: 03.12.19 u 19:18
https://bit.ly/2r9NGow
Na internetu je teško pronaći slobodan i otvoren pristup znanstvenim materijalima. Pristup najnovijim istraživanjima često se naplaćuje i ne mogu ih pročitati svi oni koji bi od njih mogli imati koristi. No, u posljednjih nekoliko godina, dvije stranice – Library Genesis (LibGen) i Science Hub (Sci-Hub) – postale su naširoko korišteni resursi za piratiziranje znanstvenih radova.

Ove web stranice prošle su kroz brojne probleme i poteškoće kako bi ostale dostupne na internetu. Suočile su s pravnim izazovima i logističkim problemima u vezi s hostingom, zbog čega su dosta vremena bile nedostupne. No, jedan novi projekt skupljača podataka (data hoarders) i aktivista za slobodu informacija nada se da će donijeti stabilnost jednom od dva takozvana "Pirate Baya za znanost".

Library Genesis (LibGen) sadrži 33 terabajta knjiga, znanstvenih radova, stripova itd. u svojoj znanstvenoj knjižnici. To je puno podataka za posjedovanje u situaciji kada vas države i izdavači znanstvenih radova neprestano pokušavaju ugasiti.

Prošlog tjedna su korisnici platforme Reddit pokrenuli projekt boljeg seedanja i hostinga datoteka ove web stranice, piše VICE.

Dvije seedbox tvrtke (koje pružaju uslugu udaljenih servera velike propusnosti za postavljanje i preuzimanje podataka), Seedbox.io i UltraSeedbox, podržale su ovaj projekt, a tjedan dana kasnije LibGen raspolaže sa 10 terabajta prostora za 900.000 znanstvenih knjiga.

LibGen se udružio i s drugim ogromnim projektom za arhiviranje na internetu, The-Eye, kako bi se olakšalo praćenje, pohrana i seedanje njihove znanstvene arhive.

Rad ove internetske knjižnice pokreće spomenuti Sci-Hub, stranica koja korisnicima omogućuje besplatan pristup znanstvenim radovima. Pokrenula ju je 2011. godine hakerica i znanstvena istraživačica Alexandra Elbaykan. Ova web stranica briše podatke na paywall-u svjetskih znanstvenih časopisa i objavljuje ih kako bi bili besplatno dostupni na internetu. Vlade i privatne tvrtke su u više navrata pokušale ugasiti ovu stranicu i tužiti njenu vlasnicu, ali stranica je i dalje aktivna.