Facebook: Novo curenje podataka, pogođeno oko 267 milijuna korisnika većinom iz SAD-a

Iako se tvrtka odlučila posvetiti zaštiti privatnosti svojih korisnika, čini se da problemi ne prestaju.

AUTOR: Digital Trends
OBJAVLJENO: 20.12.19 u 15:44
OSVJEŽENO: 20.12.19 u 15:44
https://bit.ly/2PGCWqZ
Korisnički podaci poput brojeva mobilnih telefona, imena, korisničkih ID-a izloženo je u najnovijem Facebookovom skandalu kršenja privatnosti. Podaci bi mogli biti zloupotrijebljeni za neželjenu poštu i phishing.

Iako se tvrtka odlučila posvetiti privatnosti korisnika, problemi ne prestaju.

Bazu podataka otkrio je Bob Diachenko, sigurnosni stručnjak. Baza je prvi put indeksirana 4. prosinca, no u međuvremenu je postala nedostupna. Prije nego što je uklonjena, baza podataka našla se i na hakerskom forumu, odakle se mogla preuzeti.

Većina Facebook korisnika pogođena ovim kršenjem privatnosti su u SAD-u, a podaci uključuju Facebook ID-ove, telefonske brojeve i puna imena korisnika. Curenje ovakvih podataka čini korisnike ranjivim na neželjenu poštu i phishing, u kojem se iskorištavaju osobni podaci za slanje zlonamjernih e-mailova i poruka kojima je cilj doći do još više podataka o korisniku.

Diachenko je rekao da je ovo curenje vjerojatno rezultat ilegalnog kopiranja podataka ili rupa u Facebookovom API-ju. Kopiranje podataka je protiv Facebookovih pravila, ali se lako može napraviti, posebice kada korisnici imaju 'javne' profile.

Zato se korisnicima Facebooka savjetuje da svoje postavke privatnosti ograniče na Prijatelje, a postavku Želite li da tražilice van Facebooka prikazuju vaš profil? Stave na Ne. Diachenko je upozorio i na sumnjive, neželjene SMS poruke.

Facebook se još uvijek nije oglasio povodom ovih događaja, piše Digital Trends.

Naravno, ovo nije jedini slučaj problema s privatnošću na Facebooku ove godine. Još prošlog mjeseca, privatni podaci korisnika društvenih mreža Facebook i Twitter bili su ugroženi kroz zlonamjerne third-party Android aplikacije.

U rujnu su na sličan način izloženi milijuni telefonskih brojeva povezanih s određenim Facebook računima u internetskoj bazi podataka. U nekim slučajevima bili su dostupni i podaci poput korisničkih imena, spola i lokacije korisnika.