7 futurističkih izuma koji se čine kao da su iz sci-fi filma

Iako se neke stvari možda nikad neće realizirati, poput putovanja brzinom većom od brzine svjetlosti, postoje neki manje ambiciozni tehnološki izumi koji su na putu da postanu stvarnost.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 28.12.19 u 15:56
https://bit.ly/2MDhL7p
Sci-fi filmovi plodno su tlo za maštanje o budućnosti tehnologije. Ovaj žanr ima svoju povijest nadahnjivanja izumitelja širom svijeta da neke od stvari viđenih u ovim filmovima pokušaju učiniti stvarnošću.

Iako se neke stvari možda nikad neće realizirati, poput putovanja brzinom većom od brzine svjetlosti, postoje neki manje ambiciozni tehnološki izumi koji su na putu da postanu stvarnost. U ovom članku koji donosi Interesting Engineering možete pročitati nešto o sedam takvih izuma iz cijeloga svijeta.

Koji je najčudniji izum ikada?

Je li nešto čudno ili ne je subjektivan pojam, no postoje neki zaista neobični izumi koji rješavaju probleme za koje nikad nitko nije pomislio da postoje. Neki od takvih izuma su:

- Hibrid dječjih kolica i skutera, pljoska u kravati, dlakave hulahopke, ping pong vrata, Google kišobran, mop za bebe, jastuk za grljenje, Ironius (šoljica-pegla).

Koji su izumi nastali slučajno?

Vjerovali ili ne, neki od najvećih izuma svih vremena nastali su potpuno slučajno. Neki od najistaknutijih primjera su:

- Mikrovalna pećnica, post-it papirići, prvi umjetni zaslađivač, penicilin, keksi s komadićima čokolade, aparat za rendgen, super ljepilo, implantabilni pejsmejker.

Koji su izumi promijenili svijet?

Mnogim izumima se pripisuje pridjev "revolucionarni" (kao i u ovom članku). No, postoje neki izumi koji zaista zaslužuju taj pridjev. Neki od najvažnijih, zaista revolucinarnih izuma svih vremena su:

- Parni motor, točak, barut i vatreno oružje, računalo, korištenje nuklearne fisije, internet, world wide web, televizija, žarulja, penicilin.

A sada ponešto o izumima koji izgledaju kao da su iz futurističkog filma

Pređimo, dakle, na stvar i pogledajmo sedam ludih izuma koji bi se čine kao iz najboljih sci-fi filmova. Popis nije iscrpan i nema nekog određenog redoslijeda.

1. Kontaktne leće s mogućnošću zumiranja

Vjerovali ili ne, znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji trenutno rade na kontaktnim lećama koje zapravo imaju opciju zumiranja. Leće mogu pratiti vaše pokrete očiju, a njihova funkcija zumiranja aktivira se pomoću dva brza treptaja. Nevjerovatno, zar ne? Ove leće mogu reagirati i na elektro-okulografske signale vašeg oka. Ove čudesne biomimetičke leće mogu detektirati i reagirati na te signale. Njihova funkcija zumiranja funkcionira slično kao i u uobičajenom objektivu fotoaparata.

2. Ogledala za praćenje zdravlja

Zajednički istraživački projekt MIT-a i Harvarda radi na izradi futurističkih pametnih ogledala za praćenje i kontroliranje zdravlja. Oni planiraju napraviti zrcalo koje može otkriti simptome najčešćih bolesti. Ogledalo bi trebalo biti u mogućnosti detektirati razlike u tenu vašeg lica dok krv teče kroz vaše žile. Analizom tih podataka i proučavanjem svojih baza podataka, ovo ogledalo moglo bi pomoći u ranom dijagnosticiranju nekih ozbiljnih zdravstvenih problema. Ukoliko bi se to uspjelo postići, ovo zrcalo moglo bi revolucionirati zdravstvo diljem svijeta. To bi donekle ublažilo i pritisak na pružatelje zdravstvenih usluga u zemljama s nacionaliziranim zdravstvenim uslugama, kakva je primjerice Velika Britanija.

3. Egzoskelet

Česta karakteristika znanstvenofantastičnih filmova – egzoskeleti – postaju stvarnost. Od Iron Mana do Edge of Tommorrow i Aliens, egzoskeleti se čine kao nešto što bi u stvarnosti već trebalo postojati. Iako bi potpuno zatvorena oklopna odijela mogla biti pomalo preveliko očekivanje, neke osnovne komponente egzoskeleta već su u fazi izrade. Razne vojne snage već napreduju u razvoju i poboljšanju borbenih sposobnosti svojih vojnika upravo u tom smjeru. Egzoskeleti se također razvijaju kako bi se povratila mobilnost starijim i osobama s invaliditetom, a vjerojatno će se uvući u veliki broj industrija širom svijeta. Samo je pitanje vremena kada će oni postati komercijalno dostupni masama i po nešto razumnijim cijenama.

4. Leteći taksi

Još jedna česta karakteristika znanstvenofantastičnih filmova su leteća vozila, uključujući taksije i druge oblike javnog prijevoza. Kako se ispostavilo, nekoliko tvrtki već radi na ostvarenju tih ambicija. Ustvari, tijekom CES-a 2019, tvrtka Bell Nexus već je predstavila svoj vizionarski zračni taksi VTOL, koji bi mogao biti pogled u budućnost. Njihov hibridni električni pogon i motor plin-turbina na letećem taksiju trebali bi postati komercijalno dostupni u roku od pet godina, tvrde iz Bell Nexusa. To su odlične vijesti. Više nećete morati čekati u dugim kolonama.

5. Bio-hladnjak

Ruski dizajner Yuriy Dmitriev trenutno radi na nevjerojatnom prototipu hladnjaka koji bi mogao revolucionirati način na koji čuvamo kvarljive proizvode. Njegov visokotehnološki bio-robotski hladnjak ne samo da izgleda kao da je iz budućnosti, nego i radi bez potrebe za električnim napajanjem. Ovaj uređaj s nultom potrošnjom energije koristi posebnu supstancu sličnu gelu, koja nema miris niti je ljepljiva, i koja može hladiti prehrambene proizvode. Ovaj hladnjak dizajniran je na način da se može postaviti u bilo koji položaj, a i dalje nastaviti raditi savršeno dobro. Možda nema nijednog konkretnog sci-fi filma sa sličnim konceptom, ali ovaj hladnjak sigurno bi se uklopio u bilo koji takav film. Ako se uspješno realizira, ovo bi bio nevjerojatan tehnološki podvig s velikim brojem primjena čak i izvan kućanstava.

6. Ljekoviti nanoboti

Koncept sićušnih robota koji mogu izliječiti (ili pak ubiti) ljude još je jedna od uobičajenih karakteristika sci-fi filmova. Od Borga u Zvjezdanim stazama do Crvenog patuljka, nanoboti su dosad bili uvjerljiv, ali naizgled nedostižan san obožavatelja znanstvene fantastike. Kako se ispostavilo, trenutno ih razvija nekoliko skupina širom svijeta. Ideja je da se ti maleni roboti ubrizgaju u ljudsko tijelo kako bi iznutra nadzirali nečije zdravlje. Neki bi također bili opremljeni sitnim kirurškim instrumentima i na licu mjesta mogu popraviti određena oštećenja organa. Ako se to postigne, a neki procjenjuju da bi se to moglo dogoditi u narednom desetljeću, to bi značilo da više ne biste morali posjećivati liječnika.

7. Ruksak za letenje (Jetpack)

Jetpack je još jedna česta pojava u znanstvenofantastičnim filmovima. Mnogi izumitelji već dugi niz godina pokušavaju ostvariti ovu ideju, a čini se da smo tome sada bliži nego ikada. Novozelandska tvrtka Martin Jetpack tvrdi da je napokon uspjela napraviti pouzdanu jedinicu koja korisnicima omogućava više od 30 minuta letenja. Ako je to istina, izum ove tvrtke mogao bi zauvijek promijeniti način osobnog prijevoza. Međutim, Martin Jetpack nije jedina tvrtka koja radi na tome. Jet Pack International (JPI) također tvrdi da je blizu ostvarenja ovog sna. Jetpack bi imao i mnoge druge primjene, posebice u vojnoj, ali i u drugim svjetskim industrijama.


Prevela: Ružica Ereš