Što je 5G mreža i kakve promjene donosi?

5G je trenutno jedna od najpopularnijih tehnologija jer može preuzeti i transformirati naš način interakcije s tehnologijom.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 09.01.20 u 17:11
https://bit.ly/303sIot
Mobilna mreža pete generacije – ili 5G infrastruktura – promijenit će sve kada postane u potpunosti funkcionalna u našem svakodnevnom životu. To nije samo tehnološka mašta, 5G će biti 100 puta brži od trenutnih 4G mreža.

Primjerice, 5G mreža već omogućuje sportskim televizijskim postajama emitiranje HD streamova uživo sa svojih kamera.

5G je trenutno jedna od najpopularnijih tehnologija jer može preuzeti i transformirati našu interakciju s tehnologijom. Stoga nije čudno da je bila jedna od glavnih tema na Sajmu potrošačke elektronike (CES) koji se trenutno održava u Las Vegasu.

Dakle, što je uopće 5G mreža i kako se tvrtke okupljene na CES-u 2020 pripremaju za rukovanje njom? To je bio fokus razgovora na CES-u.

Što je 5G?

5G je u suštini samo peta generacija mobilne mreže. Ako se provede na dobar način, 5G će smanjiti latentnost prijenosa podataka, pružiti veću stabilnost i istovremeno povezivati više uređaja. Ova godina je godina za 5G mrežu, jer većina velikih tvrtki planira razviti 5G infrastrukturu kako bi se pripremile za brze promjene koje dolaze.

Tehnički, mreža funkcionira na visokim frekvencijama radio spektra, što joj omogućuje da brže prenosi veće količine podataka – naravno, to je vrlo pojednostavljeno objašnjenje.

Ova mreža teoretski bi mogla, ako se dobro implementira, učiniti bežične mreže bržim od ožičenih. To je već demonstrirano, pa nisu u pitanju samo nagađanja.

Kakvu bi korist od 5G mreže mogle imati tvrtke?

Tvrtke će prvenstveno imati koristi od veće brzine i propusnosti koju pruža 5G. S tim dolaze pitanja o sigurnosti podataka. Za razliku od 4G mreže, koja ima brzinu prenošenja podataka od otprilike 20 Mbps, brzine 5G mreže kretat će se između 500 i 1000 Mbps.

To znači da poduzeća imaju novi alat u svojim rukama – imaju protok podataka koji im dopušta gotovo da sve rade bežično. To puno znači primjerice za inženjerske tvrtke koje trebaju raditi na terenu. Uz nadograđenu 5G mrežu, rad u CAD-u na računalnom oblaku mogao bi se obavljati na terenu.

5G će donijeti veću učinkovitost i prilike. U svijetu u kojem je tehnologija velikih podataka pokretač trendova prema inovacijama, 5G mreža će biti put kojim će se prenositi podaci potrebni za inovaciju. Kako tvrtke jačaju sposobnosti svojih AI tehnologija za obradu velikih podataka na smislene načine, 5G će omogućiti da se to čini u stvarnom vremenu i bežično.

Implementacija 5G mreže je drugačija

Još jedna velika promjena koju donosi 5G je način na koji se mreža emitira. Tornjevi za prijenos 5G mreže su maleni, i to ne malo, nego daleko manji od ogromnih 4G tornjeva. Tornjevi malog dometa mogu biti i veličine mobilnih telefona. To znači da će povezivanje urbanih područja s jako brzim internetom biti mnogo lakše.

Ipak, trebat će još neko vrijeme do stvarnog uvođenja ove mreže. Iako je većina glavnih operatera već uvela 5G, mreže još uvijek nisu guste, a svima će trebati novi uređaji koji se mogu povezati na nju. Hardver za 5G mrežu već se izrađuje, ali prijelaz će vjerojatno teći narednih nekoliko godina, kako bi se sva moderna tehnologija mogla prilagoditi, bilo zamjenom ili nadogradnjom uređaja.

Stručnjaci u industriji i tehnolozi kažu da će 5G mreža poboljšati način na koji upravljamo svijetom, piše Trevor English za Interesting Engineering.