Tehnološka industrija u Africi ubrzano raste

U Africi živi 1,2 milijarde ljudi, a iz globalne perspektive, tamošnji talenti nisu dovoljno iskorišteni. Ranije je to uglavnom bilo zbog zemljopisa – Afrika je bila poprilično odvojena od ostatka svijeta, a prometna infrastruktura nije bila dobro uspostavljena. Međutim, s modernom tehnologijom koja omogućuje bilo kome da radi bilo gdje, poboljšanje povezanosti u regiji smanjuje rizik tvrtki koje se žele proširiti u afričke zemlje.

Beyond Access/Flickr

Tehnološka obuka mladih u Južnoj Africi

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 01.02.20 u 12:51
https://bit.ly/31h4VBZ
Afrička tehnološka industrija ubrzano raste. Došlo je do masovnog rasta tehnoloških čvorišta na cijelom kontinentu, koja su u posljednjih nekoliko godina rasla preko 50%.

Ovaj rast tehnološkog poslovanja u Africi potaknut je rastom talenta za računalni inženjering koji se tamo obučava. Samo Microsoft troši više od $100 milijuna na razvojni kako bi zaposlili 500 ljudi u sljedećih pet godina.

Ovaj trend rasta tehnoloških vještina u Africi trebao bi se nastaviti, a što više talenta bude dostupno, više će biti i tvrtki koje će u taj talent ulagati.

Prepreke koje kontinent mora svladati

Afrika je, kao cjelina, još uvijek relativno nova figura u tehnološkoj infrastrukturi. Uglavnom, zbog mnoštva diktatura u raznim afričkim zemljama poput Sudana, Zimbabvea, Čada i drugih, česta su gašenja interneta. Zbog toga je teško predvidjeti povrat uloga za tvrtke.

Kontinentu također nedostaje konkurencije u polju podataka, što znači da su cijene podataka znatno veće nego u drugim regijama svijeta, piše Interesting Engineering.

Kontinentu će također trebati još pola desetljeća za uvođenje 4G veze, što znači da će brzina bežičnih podataka zasad ostati znatno sporija. Međutim, tvrtke to ne čekaju mirno. Google i Facebook pokušavaju poboljšati povezanost u nekoliko država na kontinentu, okružujući ih brzim optičkim kablovima.

Kako ta sva povezanost utječe na rast tehnološkog poslovanja?

Tehnološki biznis u Africi

Trenutno diljem kontinenta postoje 643 tehnološka čvorišta, a najveće grupe su u Nigeriji, Egiptu, Keniji i Južnoj Africi. Ima još dosta prostora za rast.

Oko 41% "tech čvorišta" su poslovni inkubatori, 24% su čvorišta za inovacije, a 14% su akceleratori, piše Forbes.

Najveće prepreke koje zemlje iz svih dijelova kontinenta imaju uglavnom su ono o čemu se ranije pisalo, prevazilaženje tehnologije i podatkovne infrastrukture koja je trenutno još uvijek u povojima. Ipak, postoje tehnološka čvorišta na cijelom kontinentu, koja služe kao mjesta suradnju i olakšavaju inovacije. Ona pružaju mjesto za start-upove da rastu i šire se na kontinentu na kojem ima puno intelektualnog potencijala.

Zašto tech industrija raste u Africi?

U Africi živi 1,2 milijarde ljudi, a iz globalne perspektive, tamošnji talenti nisu dovoljno iskorišteni. Ranije je to uglavnom bilo zbog zemljopisa – Afrika je bila poprilično odvojena od ostatka svijeta, a prometna infrastruktura nije bila dobro uspostavljena.

Međutim, s modernom tehnologijom koja omogućuje bilo kome da radi bilo gdje, poboljšanje povezanosti u regiji smanjuje rizik tvrtki koje se žele proširiti u afričke zemlje.

Ulaganje u rastuće socio-ekonomske regije je uvijek korisno, i posebice za tehnološku industriju. Za tvrtke poput Googlea i Facebooka, ulazak na samom početku razvoja tehnološke industrije mogao bi značiti veliku pobjedu. Nije to ni čudno, s obzirom na to da kontinent predstavlja sedminu ukupne globalne populacije.


Prevela: Ružica Ereš