Pet velikih teleskopa koji su doveli do značajnih astronomskih otkrića

Kako su prošlog tjedna objavljene najdetaljnije slike Sunca, pogledajmo i druge ogromne teleskope i njihova otkrića

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 04.02.20 u 12:21
https://bit.ly/37XUy8K
Solarni Teleskop Daniel K Inouye

Astronomi su prošlog tjedna objavili najdetaljnije slike Sunčeve površine dosada. Solarni teleskop Daniel K Inouye na Havajima najveći je solarni teleskop na svijetu. Slike koje je napravio ovaj teleskop pokazuju da na površini Sunca postoje strukture veličine Teksasa koje podsjećaju na staničnu strukturu. Fotografije snimljene ovim teleskopom predstavljaju početak 50-godišnjeg istraživanja Sunca od strane znanstvenika koji rade na ovom teleskopu.

Veliki južnoafrički teleskop

Ovaj teleskop je najveći optički teleskop na južnoj hemisferi. Tvrdi se da je lokacija na kojoj je postavljen ovaj teleskop jedno od najmračnijih promatračkih lokacija na svijetu, vrlo daleko od gradskog svjetlosnog zagađenja. Veliki južnoafrički teleskop mogao bi otkriti i svijeću na Mjesecu, a pomoću njega otkriven je prvi bijeli patuljak pulsar.

Gran Telescopio Canarias

Smješten na 2.267 metara nadmorske visine u La Palmi, na Kanarskim otocima, Gran Teelscopio Canario trenutno je najveći teleskop s jednim otvorom na svijetu. Godine 2016. snimio je galaksiju udaljeno 500 milijuna svjetlosnih godina, što je 10 puta dalje u svemiru nego što je ijedan drugi teleskop uspio snimiti sa Zemlje.

Dvostruki teleskopi Opservatorija WM Keck

Dvostruki teleskopi Opservatorija WM Keck na Havajima teže svaki po 300 tona. Astronomi Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt i Adam G. Riess, koji su 2011. godine osvojili Nobelovu nagradu za fiziku, koristili su se podacima iz ovih teleskopa za svoje istraživanje o eksplozijama zvijezda, koje je ponudilo još više dokaza za postojanje tamne energije – tajanstvene sile koja bi mogla biti odgovorna za ubrzanje u širenju svemira.

Teleskop Hobby-Eberly

Ovaj teleskop nalazi se u planinama Davis u Teksasu. Astronomi su ga 2012. godine koristili za mjerenje mase supermasivne crne rupe u galaksiji koja se nalazi na udaljenosti od 220 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje.


- Izvor: The Guardian
Prevela: Ružica Ereš