Astronautkinja Christina Koch vratila se na Zemlju nakon 328 dana u Međunarodnoj svemirskoj stanici

Christina Koch, inženjerka rođena u Sjevernoj Karolini, koja se pridružila NASA-inom astronautskom korpusu 2013. godine, oborila je rekord kao žena koja je najduže boravila u svemiru. Njena misija će istraživačima dati dragocjene podatke o tome kako bestežinsko stanje i zračenje u svemiru utječu na žensko tijelo tijekom dugih svemirskih letova.

AUTOR: Reuters
OBJAVLJENO: 06.02.20 u 19:21
https://bit.ly/2GX15oa
Američka astronautkinja Christina Koch, koja je vodila prvu žensku svemirsku šetnju, sletjela je u četvrtak u Kazahstan nakon rekordnog boravka od 328 dana u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Koch, inženjerka rođena u Sjevernoj Karolini, koja se pridružila NASA-inom astronautskom korpusu 2013. godine, oborila je rekord kao žena koja je najduže boravila u svemiru. Njena misija će istraživačima dati dragocjene podatke o tome kako bestežinsko stanje i zračenje u svemiru utječu na žensko tijelo tijekom dugih svemirskih letova.

Kapsula Soyuz MS-13 spustila se u snježnu kazahstansku stepu u čevrtak ujutro u 10:12 sati po našem vremenu, a u njoj su se nalazili Christina Koch, europski astronaut Luca Parmitano iz Italije i ruski kozmonaut Aleksander Skvortsov, piše Reuters.

Timovi za pretragu i oporavak prebacit će ih u regiju Karaganda odakle će krenuti kući.

"Prezadovoljna sam i sretna", rekla je Koch, sjedeći u stolici umotana u deke dok je čekala da je odvedu u medicinski šator kako bi vratila ravnotežu u uvjetima gravitacije.

Još jedan uspjeh za žene u astronomiji Koch je ostvarila s kolegicom iz NASA-e, astronautkinjom Jessicom Meir, kada su dvije žene po prvi put istovremeno izašle iz svemirske stanice.

NASA-in prvi pokušaj ženske svemirske šetnje trebao se ostvariti u trećem mjesecu prošle godine, no odgođen je zbog nedostatka svemirskih odjela odgovarajuće veličine, što je pokrenulo rasprave o ravnopravnosti spolova.

Koch je, provevši 328 dana u svemiru, oborila prethodni rekord koji je držala Peggy Whitson koja je provela 289 dana u svemiru.

Ukupni američki rekord bivanja u svemiru drži astronaut Scott Kelly, s 340 dana, a Rus Valeri Polyakov drži svjetski rekord. Polyakov je proveo 437 dana na pokvarenoj svemirskoj stanici Mir.

Proučavanje utjecaja dugotrajnih svemirskih letova moglo bi biti korino za NASA-in cilj izgradnje trajne svemirske stanice na Mjesecu.

Kellyjevih 340 dana u svemiru pokazalo je da dugotrajni svemirski letovi kod muškaraca uzrokuju zadebljanje karotidne arterije i mrežnica, promjene u ekspresiji gena i lagana kognitivna oštećenja.


Prevela: Ružica Ereš