Facebook i Google podnijeli zahtjev za aktivaciju podmorske internetske mreže, isključujući Kinu i Hong Kong

Podmorska mreža kablova PLCN se sastoji od 12.800 kilometara kablova, a procjenjuje se da mu je kapacitet 120 TB po sekundi, što bi ga učinilo transpacifičkom rutom najvećeg kapaciteta. Izgubivši strpljenje zbog kašnjenja, Google i Facebook su tražili dozvolu za aktivaciju samo svojih dijelova podmorske kablovske mreže (između SAD-a, Filipina i Tajvana).

AUTOR: Tech Radar
OBJAVLJENO: 07.02.20 u 16:31
https://bit.ly/3bmvCtq
Google i Facebook podnijeli su zahtjev za aktivacijom PLCN-a kablovske mreže između SAD-a, Filipina i Tajvana. Ova podmorska kablovska mreža za internet najavljena je 2016. godine, trebala je postati prva koja povezuje SAD s Hong Kongom. Međutim, dijelovi mreže koji vode u Hong Kong i Kinu ostat će neaktivni zbog zabrinutosti za sigurnost i zbog trenutnog sukoba između Washingtona i Pekinga.

Otprilike 380 podmorskih kablova danas nosi više od 99,5% svih transoceanskih podataka. PLCN se sastoji od 12.800 kilometara kablova, a procjenjuje se da mu je kapacitet 120 TB po sekundi, što bi ga učinilo transpacifičkom rutom najvećeg kapaciteta.

Google i Facebook možda su najveći dioničari PLCN-a, ali većina njegovih optičkih kabela pripada organizaciji koja se zove Pacific Light Data Communication.

Prodaja ove tvrtke pekinškom pružatelju širokopojasne mreže, Dr. Peng Telecom & Media Group izazvala je zabrinutost, što je otad stalno kočilo projekt. Pekinška tvrtka sama po sebi nije u državnom vlasništvu, ali ima jake veze s tvrtkom Huawei, kineskim mobilnim gigantom koji se prošle godine suočio s optužbama američke vlade da je velika sigurnosna prijetnja, piše Tech Radar.

Izgubivši strpljenje zbog kašnjenja, Google i Facebook su tražili dozvolu za aktivaciju samo svojih dijelova podmorske kablovske mreže (između SAD-a, Filipina i Tajvana). Na taj način efektno bi se "izbacio" Pacific Light Data Communications iz projekta.

U prijavi podnesenoj FCC-u stoji: "Google i Facebook nisu upoznati ni s kakvim pitanjima nacionalne sigurnosti povezanih s radom američko-tajvanskog i američko-filipinskog segmenta".

"Radi jasnoće, [aktiviranje ovih dijelova mreže] ne bi odobrilo komercijalni promet sustava PLCN prema ili iz Hong Konga, niti bilo kakav rad tvrtke Pacific Light Data Communication na PLCN sustavu".

U blog objavi 2016. godine, Google je rekao da Hong Kongu namjerava pružiti kapacitet koji bi mogao izdržati 80 milijuna istodobnih HD video konferencija s Los Angelesom.


Prevela: Ružica Ereš