OurMine hakirao Facebookove korisničke račune na Twitteru i Instagramu

OurMine je hakerska grupa iz Dubaija koja je i ranije provaljivala u korisničke račune korporacija i javnih ličnosti, a tvrde da im je cilj ukazati ranjive točke sigurnosnih sustava društvenih medija. Kompromitirani Facebookovi računi su u međuvremenu uspješno osigurani i vraćeni.

AUTOR: BBC
OBJAVLJENO: 08.02.20 u 16:29
OSVJEŽENO: 08.02.20 u 16:29
https://bit.ly/2OEhrGz
Facebookove korisničke račune na društvenim mrežama jučer je privremeno zauzela skupina hakera OurMine. OurMine je na Facebookovim profilima na Twitteru i Instagramu objavio da se "čak i Facebook može hakirati". Kompromitirani računi su u međuvremenu uspješno osigurani i vraćeni.

OurMine tvrdi da su njihovi napadi pokušaj ukazivanja na ranjivost sigurnosnih sustava. U siječnju je ova grupa hakirala preko deset službenih korisničkih računa timova američkog NFL-a (National Football League).

Grupa je na Facebookovom profilu na Twitteru objavila sljedeću izjavu:

"Pozdrav, mi smo OurMine. Eto, čak je i Facebook moguće hakirati, ali njihov sigurnosni sustav barem je bolji od onoga na Twitteru".

Uspjeli su hakirati koriničke račune Facebooka i Messengera na Instagramu, gdje su objavili svoj logo. Facebookova vlastita web stranica nije hakirana.

Twitter je potvrdio da se hakiranje dogodilo preko treće strane i da su računi zaključani nakon što su dobili upozorenje o ovoj situaciji, piše BBC.

"Čim smo saznali za problem, zaključali smo kompromitirane korisničke račune i radimo zajedno s našim partnerima u Facebooku na njihovoj obnovi", stoji u priopćenju Twittera.

Čini se da je napad na Facebookove korisničke račune bio sličan onome koji je počinjen na službene naloge timova NFL-a. Pristupili su im preko platforme treće strane, Khoros. Khoros je marketinška platforma koju tvrtke mogu koristiti za upavljanje svojim komunikacijama na društvenim medijima. Te platforme obično upravljaju ili imaju pristup lozinkama i podacima za prijavu svojih korsnika. Khoros se nije oglasio po ovom pitanju.

OurMine je hakerska grupa iz Dubaija koja je i ranije provaljivala u korisničke račune korporacija i javnih ličnosti. Jednom prilikom su uspjeli provaliti u profile Jacka Dorseya, osnivača Twittera, zatim Sundara Pichaija, izvršnog direktora Googlea, i korporativne profile Netflixa i ESPN-a.

Grupa tvrdi da njeni napadi služe za ukazivanje na rupe u sigurnosnim sustavima, a žrtve upućuje i na svoje usluge za poboljšanje zaštitnih mjera.

Nakon što su korisnički računi obnovljeni, oglasio se i Facebook, napisavši na Twitteru: "Neki od naših korporativnih korisničkih računa nakratko su hakirani, ali smo ih osigurali i vratili pristup".