Japan: Novim maglev vlakom do 2037. godine moći će se od Tokija do Osake stići za 67 minuta

Projekt će koštati $50,5 milijardi, a čitava infrastruktura trebala bi biti dovršena dovršena do 2037. godine. Time bi se put od Tokija do Osake skratio s otprilike dva i pol sata na samo 67 minuta. Eliminacija trenja između kotača i tračnica omogućila bi vožnju do brzine od čak 500 km/h

AUTOR: Matador
OBJAVLJENO: 08.02.20 u 22:09
https://bit.ly/31CJBqE
Put od Tokija do Osake traje oko dva i pol sata, ali uskoro – odnosno za 17 godina – možda će trajati samo 67 minuta. Japanska željeznička grupa razvija novi projekt kako bi se olakšalo putovanje preko Japana rekordnom brzinom. Projekt će se fokusirati oko maglev vlaka (shinkansen), koji se u početku kreće na kotačima prije nego što se razvije dovoljna brzina da se kotači povuku i vlak nastavi lebdjeti oko 10 cm iznad tračnica. Eliminacija trenja između kotača i tračnica omogućila bi vlaku vožnju do brzine od čak 500 km/h.

Vlak bi mogao prevesti putnike od Tokija do Nagoje za 40, a od Tokija do Osake za samo 67 minuta. Projekt će, po predviđanjima, koštati $50,5 milijardi, a cijela infrastruktura bit će završena tek do 2037. godine (do 2027. na relaciji Tokio-Nagoja). Putnici neće baš moći uživati u pogledu na krajolike, jer će 86% staze biti pod zemljom kako bi se izbjegla područja poznata po snažnim potresima.

Japanski trenutačni magnetsko levitacijski (maglev) vlakovi već su među najbržima u svijetu, a mogu doseći brzinu od čak 320 km/h. A u 50 godina rada nije bilo nezgoda koje su rezultirale ozljedama ili smrću putnika, piše Matador.