Kako aktivirati tamni način na sustavu Windows 10?

Tamni način možete postaviti kao zadani izgled operativnog sustava Windows 10, kao i za mnoge Windows aplikacije. Ipak, neke starije aplikacije, poput upravitelja zadataka, ne mogu se postaviti u tamni način rada.

AUTOR: CNet
OBJAVLJENO: 09.02.20 u 18:57
https://bit.ly/39kDgTl
Većina operativnih sustava sada nudi opciju tamnog načina (MacOS, Android 10, iOS 13, iPadOS...)

Tamni način odnedavno je dostupan i za Windows 10 pa ako želite malo produžiti vijek baterije na svojim laptopima, smanjiti opterećenje na oči ili vam se jednostavno više sviđa kako izgleda tamnija paleta boja na Microsoftovom OS, u nastavku teksta možete pročitati kako to učiniti.

Tamni način možete postaviti kao zadani izgled operativnog sustava Windows 10, kao i za mnoge Windows aplikacije. Neke starije aplikacije, poput upravitelja zadataka, ne mogu se postaviti u tamni način rada, piše CNet.

Kako uključiti tamni način rada na Windows 10

1. Na startnom izborniku otvorite Postavke.
2. Kada vam se otvori prozor postavki sustava, uđite na opciju Personalizacija, a nakon toga u izborniku koji će vam se pojaviti s lijeve strane odaberite opciju Boje.
3. Ispod teksta Odaberite svoju boju odaberite opciju Tamno.
4. Možda ćete morati odabrati opciju Prilagođeno da biste vidjeli opciju tamnog načina.

Kako uključiti tamni način za aplikacije u Windows 10

Ako tamniju paletu boja želite primijeniti i na aplikacije u Windows 10, pratite sljedeće korake:

1. Na startnom izborniku otvorite Postavke.
2. Kada vam se otvori prozor postavki sustava, uđite na opciju Personalizacija, a nakon toga u izborniku koji će vam se pojaviti s lijeve strane odaberite opciju Boje.
3. Ispod teksta Odaberite zadani način aplikacija, odaberite opciju Tamno.
4. I u ovom slučaju možda ćete morati odabrati opciju Prilagođeno da bi vam se pojavila opcija tamnog načina.

Kako uključiti tamni način rada u pojedinačnim aplikacijama

Ako neke aplikacije i dalje nisu u tamnom načinu rada nakon što ste promijenili ove postavke, možda ćete morati pojedinačno prilagoditi svaku od njih.

1. Idite na mjesto gdje se nalaze postavke izgleda željene aplikacije. Primjerice u aplikaciji E-pošta, otvorite Postavke u donjem lijevom kutu, a nakon toga u izborniku odaberite opciju Personalizacija. U novoj verziji preglednika Edge kliknite na tri točke s desne strane da biste otvorili izbornik, pronađite opciju Postavke, a zatim opciju Izgled.

2. Provjerite je li postavka izgleda postavljena da se prilagodi zadanoj temi vašeg operativnog sustava. Primjerice, u postavkama personalizacije za aplikaciju E- pošta, kliknite na opciju Koristi moj način rada za Windoes. U opciji Izgled na pregledniku Edge odaberite opciju System default (Zadana postavka sustava).