Glavni modeli i povijest preklopnih pametnih telefona

Iako tvrtkama koje proizvode mobilne uređaje nije bilo nimalo lako izbaciti nove preklopne modele, čini se da se zaista trude da ova tehnologija uspije. Hoće li preklopni pametni telefoni postati nova norma ili će se ispostaviti kao preskupa i nepraktična inovacija?

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 15.02.20 u 14:14
https://bit.ly/2SrHpzg
Pametni telefoni na preklop već dugo nisu na tržištu. Kao što svatko tko je pratio njihov put zna, bio je to težak put, uglavnom zahvaljujući poprilično katastrofalnom pokušaju lansiranja Samsung Galaxy Fold prošle godine.

Nakon toga su druge velike tvrtke objavile svoje verzije preklopnih telefona, novinari su otkrili zanimljive prijave za patente, a Samsung je izbacio nasljednika Galaxy Folda – Galaxy Z Flip.

Ovdje možete pročitati nešto o značajnim preklopnim telefonima, kao i konceptima koji su objavljeni dosad.

Samsung Galaxy Z Flip

"Njegov dizajn ne slijedi pravila, nego ih krši", kažu u Samsungovom uvodnom videu za Samsung Galaxy Z Flip. Srećom, njihov najnoviji preklopni pametni telefon, nedavno predstavljen na Samsungovom važnom događaju, izgleda nešto čvršće od prethodnog Galaxy Folda.

Iako je pregib jasno vidljiv na novom modelu, njegov 6,7-inčni zaslon lijepo se presavija u manji uređaj, koji izgleda kao klasični preklopni telefoni iz '90-ih.

Možda je najbolje poboljšanje Z Flipa u odnosu na Galaxy Fold njegova cijena. Iako je cijena od 3.000KM još uvijek ogromna, značajno je manja od 3.600KM, koliko je trebao koštati Fold.

Royole FlexPai

Službeno predstavljen 31. listopada 2018. godine, Royole FlexPai ušao je u povijest kao prvi svjetski komercijalno dostupan preklopni pametni telefon – iako još uvijek ne znamo je li to dobra ili loša stvar. Royole, lider u tehnologiji preklopnih zaslona, svojim je modelom FlexPai ambiciozno pretekao velika imena, poput Samsunga.

Ovaj hibrid pametnog telefona/tableta koristi fleksibilne zaslone Cicada Wings druge generacije Roolea, što mu omogućuje slobodno savijanje od 0 do 180 stupnjeva. Njegove kamere imaju teleobjektiv od 20 megapiksela i širokokutni objektiv od 16 megapiksela. Model FlexPai 2 trebao je biti predstavljen na kongresu Mobile World, no to je odgođeno.

Samsung Galaxy Fold

Galaxy Fold će uvijek biti svojevrsni prototip, s obzirom na to da je prvi preklopni telefon koji je objavio Samasung. Međutim, uz ogromnu cijenu, problemi koje su kupce dočekali odmah po vađenju mobitela iz kutije, bili su nešto što se ne oprašta. Čak i nakon drugog izbacivanja na tržište, koje je uslijedilo nakon kašnjenja i izvješća o lomljivosti telefona, recenzije su se usredotočile na lošu trajnost ovog modela. Po izlasku novog modela Galaxy Z Flip, portal Wired je napisao da je ovo zapravo trebao biti Samsungov prvi sklopivi pametni telefon na tržištu.

Galaxy Fold ima(o) je 7,3-inčni Infinity Flex zaslon s unutrašnje strane i vanjski zaslon od 4,6 inča kada se zaklopi. Mobitel je imao 6 kamera i 2 baterije ukupne jačine 4.380 mAh. Uređaj ima i QXGA+ rezoluciju kada se koristi kao tablet i HD+ rezoluciju kada se presavije u veličinu pametnog telefona.

Huawei Mate X

Ovaj Huaweijev model izložen je na prošlogodišnjem Mobile World Kongresu odmah pokraj Samsungovog štanda gdje je bio izložen Galaxy Fold. Huawei Mate X zaista je impresivan sklopivi uređaj. Ovaj uređaj skuplji je i od Samusungovog prvog Galaxy Folda, s cijenom od gotovo 4.500KM. Ima prednji ekran od 6,6 inča i stražnji ekran od 6,38 inča. Kada se u potpunosti otvori ima zaslon od čak 8 inča. Ovaj pametni telefon također ima 8 GB ram i 512 GB interne memorije. Kad ga je predstavio, Huawei je istakknuo činjenicu da je telfon "ultra tanak" i "ultra kompaktan", kada se otvori debljine je 5,4 mm, a kada se preklopi 11 mm".

Motorola Razr

Iako je prvobitno reklamiran kao telefon koji će pokazati istinski potencijal preklopnih pametnih telefona, većina recenzija usredotočena je na činjenicu da specifikacije ovog telefona, prije svega vijek trajanja baterije, jednostavno ne ispunjavaju očekivanja. Novi Motorolin preklopni uređaj rađen je po kultnom Motorola Razr uređaju. Ovaj pametni telefon ima POLED ekran od 6,2 inča sa zaslonom 2142x876. Uređaj ima i vanjski OLED zaslon od 2,7 inča, koji je prekriven staklom koji korisnicima omogućuje odgovaranje na poruke bez otvaranja telefona.

Iako možda nije ispunio sva očekivanja, pogotovo s obzirom na cijenu od otprilike 2.700KM, ovaj uređaj je značajan po tome što je prvi komercijalno dostupan pametni telefon sa "školjka" dizajnom.

Oppoov koncept pametnog sata

Iako je riječ o dizajnu koji se trenutno može samo vidjeti u prijavi patenta, mogao bi se pokazati kao impresivan novi smjer za preklopnu tehnologiju; preklopni pametni sat. Koncept dizajna, koji je patentirao Oppo i vizualizirao LetsGoDigital, ukazuje na to da tvrtka možda želi prestići Samsung i Apple svojim ambicioznim dizajnom.

Koncept uključuje zaslon koji se može vrtiti i koji može povećati duljinu ekrana bez da ga učini širim. Premda ovaj Oppoov koncept najvjerojatnije neće uskoro biti komercijalno objavljen, on ipak daje naznaku o različitim kreativnim smjerovima u kojima bi mogli krenuti preklopni uređaji.

Samsungov koncept Z-fold savitljivog uređaja

Slično kao i Oppoov koncept iznad, i ovaj je koncept predstavljen u patentu koji se može vidjeti na LetsGoDigital, kompaniji koja je napravila vizualni prikaz uređaja. Koncept, koji se možda nikad neće naći na tržištu, omogućuje da se pametni telefon presavije u oblik slova Z. Drugim riječima, u pitanju je nešto slično kao model Galaxy Fold, s jednim dodatnim preklopom. No, s obzirom na to kako je ispao Galaxy Fold, ovo vjerojatno nije dobra ideja.

Ako Galaxy Z Flip bude uspješan koliko se čini da će biti, Samsung će iz toga vjerojatno izvući pouku da čvrstoća uređaja uvijek mora imati prednost nad "pretjeranim preklopima".

Iako tvrtkama koje proizvode mobilne uređaje nije bilo nimalo lako izbaciti nove preklopne modele, čini se da se zaista trude da ova tehnologija uspije. Hoće li preklopni pametni telefoni postati nova norma ili će se ispostaviti kao preskupa i nepraktična inovacija?


- Izvor: Interesting Engineering
Prevela: Ružica Ereš