Kirurški robot "MUSA" uspješno testiran na ljudima

Kirurzi su vješti u onome što rade, ali bi im ovaj robotski sustav mogao omogućiti precizniji rad i potencijalno povećati broj pacijenata koji mogu imati koristi od rekonstrukcijske mikrokirurgije.

AUTOR: Gizmodo
OBJAVLJENO: 15.02.20 u 14:35
https://bit.ly/2SLaQLQ
Na ljudima je uspješno testiran kirurški robot koji je sposoban spajati žilice promjera veličine 0,3 milimetra.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nature Communications opisalo je MUSA – prvog robota dizajniranog isključivo za izvođenje rekonstrukcijskih kirurških zahvata. Koristeći ovaj sustav, kirurzi su uspjeli povezati žile koje su bile promjera između 0.3 i 0.8 milimetara, koje je, iako nije nemoguće za kirurge, vrlo težak zahvat koji iziskuje nevjerojatnu spretnost, vještinu i strpljenje. Ovaj robot je nedavno testiran na maloj grupi pacijenata oboljelih od raka dojke, od kojih su svi pozitivno reagirali na proceduru, navodi se u istraživanju.

U testnom eksperimentu sudjelovalo je dvadeset pacijentica koje su imale limfedem kao posljedicu raka dojke – što je stanje koje značajno smanjuje kvalitetu života. Limfedem se može liječiti mikrokirurškom tehnikom poznatom kao limfno-venska anastomoza (LVA), u kojoj visokokvalificirani kirurzi ručno rekonstruiraju i obnavljaju normalan limfni protok i arterijsku cirkulaciju. Kao što autori ističu u novoj studiji, "performanse su ograničene zbog nesavršenosti ljudske ruke". Uz to, nisu ni svi pacijenti kvalificirani za ovu operaciju zbog njene složenosti.

Imajući na umu ova ograničenja, tim sa Medicinskog centra Sveučilišta u Maastrichtu, zajedno sa suradnicima sa Eindhoven University of Technology, pokušao je procijeniti učinkovitost ovakvih zahvata uz pomoć robota, piše Gizmodo.

Postoje i drugi robotski sustavi poput Da Vincija, ali niti jedan nije prilagođen da povezuje žile na mikro razini. Ovo je natjeralo tim da napravi sustav specificiran točno za taj zadatak.

MicroSure, nizozemska tvrtka koja stoji iza platforme, dizajnirala je MUSA uređaj tako da bude vrlo stabilan. On je u stanju eliminirati vibracije i tremor koje pravi ljudska ruka. Također, smanjuje broj poteza kirurga koji upravljaju sistemom budući da je lako pokretljiv. Robot koristi "ruke" koje drže mikrokirurške instrumente i kompatibilan je sa standardnim kirurškim mikroskopima.

Testno ispitivanje je izvršeno s ciljem ocjenjivanja sustava.

Kirurški rezultati ocijenjeni su jedan i tri mjeseca nakon operacija. U obzir su uzeti faktori poput kvalitete povezanosti operiranog tkiva i duljine vremena potrebnog za operativni zahvat koji je onda uspoređen sa ručnom LVA operacijom. Kvaliteta rekonstruiranih žila bila je vrlo dobra i razlikovala se od LVA operacije. No, vrijeme potrebno za operaciju tima liječnika koji su radili uz pomoć robota iznosilo je 115 minuta, a skupini koja je operaciju radila ručno bila je potrebna 81 minuta. Autori kažu da se ne radi o velikoj vremenskoj razlici i navode da su kirurzi koji su koristili MUSA robot postajali brži dok su učili rukovati sustavom.

Nisu zabilježeni ozbiljni štetni ishodi, a kvaliteta života pacijenata je poboljšana. Autori su izvjestili da "ovakve operacije uz pomoć robotskih sustava daju obećavajuće rezultate za budućnost rekonstrukcijske mikrokirurgije".

U budućnosti istraživači žele testirati sustav na više pacijenata u drugim medicinskim ustanovama.

Kirurzi su vješti u onome što rade, ali bi im ovaj robotski sustav mogao omogućiti precizniji rad i potencijalno povećati broj pacijenata koji mogu imati koristi od rekonstrukcijske mikrokirurgije.


Prevela: Ružica Ereš