Švedska testira digitalnu verziju svoje valute, e-krunu

Pilot projekt trebao bi trajati do kraja ove godine, s mogućnošću produženja. "Tijekom prve godine pilot projekta e-kruna razvit ćemo tehničku platformu s korisničkim sučeljem koje omogućuje primjerice plaćanje e-krunom s mobilnog uređaja, kartice ili sata. Platforma sadrži i simulacije pružatelja platnih usluga, maloprodajnih mjesta i drugih dijelova švedskog platnog sustava", navodi u priopćenju Riksbank.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 22.02.20 u 18:26
https://bit.ly/2vVOyiJ
Fizički novac mogao bi uskoro nestati iz Švedske jer skoro svi građani koriste mobilnu aplikaciju za plaćanje Swish. Neki čak procjenjuju da će trgovci prestati primati gotovinu do 2023. godine.

Zato se središnja banka Švedske brine da bi ljudi mogli izgubiti vjeru u novčani sustav jer više ne mogu povezati ono što je na njihovim bankovnim računima s gotovinom. Tako je banka Riksbank odlučila testirati državnu digitalnu valutu, piše Interesting Engineering.

Projekt bi trebao trajati do kraja ove godine, s mogućnošću produženja. "Tijekom prve godine pilot projekta e-kruna razvit ćemo tehničku platformu s korisničkim sučeljem koje omogućuje primjerice plaćanje e-krunom s mobilnog uređaja, kartice ili sata. Platforma sadrži i simulacije pružatelja platnih usluga, maloprodajnih mjesta i drugih dijelova švedskog platnog sustava", navodi u priopćenju Riksbank.

Jedan od ekonomista iz ove banke, Gabriel Söderberg, rekao je za MIT Technology Review da je ovaj projekt pozitivno rješenje jer će središnja banka biti usmjerena na osiguravanje javnog dobra, za razliku od privatnih kompanija čija je svrha ostvarivanje profita. Vrijeme će pokazati funkcionira li e-kruna dobro i hoće li je Šveđani usvojiti.