Google koristi umjetnu inteligenciju za uklanjanje zlonamjernog softvera u Gmail privicima

Zlonamjerni dokumenti čine čak 58% ukupnog zlonamjernog sadržaja u privicima na Gmailu, gdje veliku većinu čine Microsoft Office dokumenti (56%). Novi model strojnog učenja trebao bi dodatno pojačati već visokokvalitetne mehanizme kojima se tvrtka bori protiv zlonamjernog softvera.

Stock Catalog*/Flickr
AUTOR: Laptop Magazine
OBJAVLJENO: 26.02.20 u 20:02
https://bit.ly/395nMTM
Google pomoću dubokog učenja nastoji napraviti korake kako bi spriječio da zlonamjerni privici dođu u pristiglu poštu korisnika njihove Gmail usluge. Zlonamjerni dokumenti čine čak 58% ukupnog zlonamjernog softvera, od kojih je 56% Microsoft Office dokumenata, a 2% PDF dokumenti, napisao je Google u nedavnom blog postu.

"Da bismo ostali ispred ovih neprestanih prijetnji, nedavno smo uveli novu generaciju skenera dokumenata koji se oslanjaju na duboko učenje kako bismo poboljšali svoje mogućnosti otkrivanja zlonamjernog softvera", napisao je Google.

Tehnološki gigant tvrdi da je novi skener, predstavljen krajem prošle godine, pojačao svoju stopu otkrivanja zlonamjernog sadržaja za 150% kada su u pitanju ozbiljniji napadi. Kada je riječ o Office dokumentima 'zaraženim' zlonamjernim softverom, dnevna stopa detekcije porasla je za 10%.

Deset posto može se činiti kao neznatan napredak, no, s obzirom na ogromne razmjere u kojima radi Google, riječ je o zaista značajnom poboljšanju. Gmailov skener za zlonamjerni softver skenira više od 300 milijardi privitaka tjedno, a 63% tog sadržaja se svakodnevno mijenja.

"Deset posto je zaista vrijedan broj", rekla je Elie Bursztein voditeljica Googleova odjela za sigurnosno istraživanje i borbu protiv zlostavljanja. "Pokušavamo zatvoriti taj jaz što je više moguće".

Dodala je da su tvrtke i neprofitne organizacije tri puta podložnije zlonamjernim napadima od drugih organizacija, a šansa da će vladine institucije biti meta zlonamjernih softvera je pet puta veća nego kod ostalih organizacija.

Novi Googleov model strojnog učenja, TensorFlow, uspješno blokira 99.9% zlonamjernih prijetnji.