Google predao zahtjev za dozvolu za ponovno poslovanje s Huaweijem

Potpredsjednik Androida i Google Trgovine, Sameer Samat, otkrio je tu vijest u razgovoru s Deutsche Presse-Agentur, ali nije spomenuo kada bi odluka mogla biti donesena.

AUTOR: Tech Radar; Android Headlines
OBJAVLJENO: 27.02.20 u 21:26
https://bit.ly/3abFDIF
Nakon što je američka vlada zabranila suradnju s određenim kineskim tvrtkama, Huawei je bio prisiljen odustati od Googleovih usluga na svim svojim uređajima, jer je riječ o američkoj tvrtki. Kompanija je prošle godine stavljena na američku "crnu listu", tzv. popis nepouzdanih entiteta, zbog čega više nije mogla raditi s američkim tvrtkama, uključujući i softverske tvrtke poput Googlea i Microsofta.

Google je sada predao zahtjev američkoj vladi u kojem traži dozvolu za ponovno poslovanje s kineskom tvrtkom, svega nekoliko dana nakon što je upozorio korisnike Huawei uređaja da ne pokušavaju instalirati njihove aplikacije iz sigurnosnih razloga.

Potpredsjednik Androida i Google Trgovine, Sameer Samat, otkrio je tu vijest u razgovoru s njemačkom novinskom agencijom Deutsche Presse-Agentur, ali nije spomenuo kada bi odluka mogla biti donesena, prenosi Tech Radar.

Američka vlada dopušta tvrtkama da podnesu zahtjev za dozvolu za ponovnu suradnju s tvrtkama koje se nalaze na popisu, poput Huaweija. Krajem prošle godine, Microsoft je dobio sličnu dozvolu kako bi nastavio isporučivati svoj operativni sustav Windows za Huaweijeve laptope, tako da postoji presedan za Googleov zahtjev. No, još uvijek ostaje upitno hoće li i Google dobiti takvu dozvolu.

Googleove usluge i dalje podržavaju Huaweijevi pametni telefoni koji su izašli u prodaju prije 16. svibnja 2019. godine.

Budući da je morao prestati koristiti Googleove mobilne usluge (GMS), Googleovu Play trgovinu, a samim time i Play Protect certifikat, Huawei je morao razviti vlastitu alternativu – iz čega su iznjedrili Huaweijev Mobilni Servis i AppGallery.

Još uvijek nije poznato koliko je američka zabrana utjecala na poslovanje Huaweija, budući da su samo dva uređaja (phablet Mate 30 i sklopivi pametni telefon Mate XS) izašla bez GMS-a. Nijedan od tih uređaja nije stigao do SAD-a, Australije niti drugih zapadnih tržišta, izuzev Velike Britanije, gdje se odnedavno može kupiti phablet Mate 30.

Čini se da bi Huaweiju bilo vrlo korisno imati Googleovu Play trgovinu kada je u pitanju zapadno tržište, a sigurno bi im bila korisna podrška Googleovih aplikacija Gmail, YouTube, Drive i Google Karte.

S druge strane, ako Huaweijevi proizvodi ne podržavaju Googleove usluge, to i Google ostavlja bez velikog broja korisnika, što podrazumijeva i manje prihode od oglašavanja. Iz toga je jasno da je Huawei potreban Googleu. Vjerojatnije je da bi Huawei mogao preživjeti bez Googlea, posebice otkad je uveo Huawei Mobile Services, nego obratno, piše Android Headlines.

Iako Huaweijev AppGallery doživljava brz rast, nedostaju mu mnoge popularne aplikacije poput WhatsAppa, Instagrama, Netflixa, Messengera i UberEatsa.

Sredinom 2018. godine, Huawei je prestigao Apple i postao drugi najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, slabiji jedino od Samsunga.


Prevela: Ružica Ereš