Što su kolačići i zašto se Google, Mozilla i drugi sada bore protiv njih?

Kolačići su male datoteke koje web stranice ostavljaju na vašem računalu, telefonu, tabletu i drugim digitalnim uređajima kad ih posjetite. Kada preglednik učitava određenu web lokaciju, ona provjerava je li ikada ostavila kolačić na vašem računalu.

AUTOR: Popular Science
OBJAVLJENO: 07.03.20 u 20:30
https://bit.ly/3aABaiR
Zavirite u postavke svog web preglednika i vidjet ćete da se spominju kolačići – male količine podataka koje postoje skoro otkad postoje i sami preglednici. Sada preglednici ulaze u rat protiv kolačića, a to će utjecati na naše iskustvo surfanja.

Ranije ove godine Google je najavio da želi blokirati određene kolačiće na Chromeu, ali u tome on nije prvi – Mozilla i Apple već godinama pooštravaju pravila oko toga kako njihovi preglednici Firefox i Safari postupaju s kolačićima.

Ako se pitate zašto se ovo događa ili što su uopće kolačići, krenimo s osnovnom definicijom: Kolačići su male datoteke koje web stranice ostavljaju na vašem računalu, telefonu, tabletu i drugim digitalnim uređajima kad ih posjetite. Kada preglednik učitava određenu web lokaciju, ona provjerava je li ikada ostavila kolačić na vašem računalu.

Ovo je korisno iz nekoliko razloga. Prvo, kolačići obavještavaju web lokaciju jeste li već posjećivali pa onda možda nećete svaki put dobivati upozorenje da se "pretplatite na newsletter" ili "preuzmete kôd za popust" koje ste dobili kada ste prvi put ušli na stranicu.

Kolačići mogu sadržavati podatke i o vašoj lokaciji, tako da ćete vidjeti vijesti ili vremenske prognoze iz vašeg područja, bez potrebe za time da svaki put kada posjetite stranicu unosite svoju lokaciju. Oni vam mog pomoći i spremanjem detalja o tome kako želite da izgleda web lokacija kada je posjetite.

Ako ste web lokaciji dali svoje osobne podatke, poput adrese e-pošte ili telefonskog broja, ti podaci se također pohranjuju u kolačiće, zajedno s pojedinostima o tome što ste ranije pregledavali na određenoj web stranici.

To se može činiti zabrinjavajućim kada je u pitanju privatnost, ali kolačići su ionako samo lokalne kopije podataka koje te web stranice već imaju. Primjerice, Facebook ne možete koristiti bez adrese e-pošte, a Amazon ne bi mogao dobro funkcionirati ako web lokacija ne može vidjeti koje proizvode gledate, kolačići su samo proširenje svega toga.

U svom najboljem izdanju, kolačići bi vam trebali olakšati internetski život, a ako želite vidjeti kako izgleda kretanje internetom bez njih, onda to možete pokušati tako što ćete otvoriti incognito prozor ili anonimni preglednik. Time ćete blokirati pristup kolačićima koji se trenutno nalaze na vašem uređaju pa web stranice ne bi trebale znati tko ste i ništa ne bi trebalo biti personalizirano. Morate se iznova prijaviti na sve web lokacije koje posjećujete. Korištenje interneta bez kolačića na neki način je poput korištenja interneta nakon što prvi put upalite novo računalo.

Međutim, kolačići se mogu koristiti za stvaranje slike o tome tko ste i što radite na mreži, zbog čega web preglednici pooštravaju pravila o tome što je kolačićima dopušteno raditi. Posebnu opasnost predstavljaju kolačići trećih strana – oni su obično ugrađeni u oglase i mogu vas pratiti na više web lokacija.

Određena stranica inače može pristupiti samo kolačićima koje je sama stvorila – tako primjerice Facebook ne može gledati Amazonove kolačiće. Međutim, kolačići trećih strana (koje najčešće nude oglašivači ili posrednici za podatke) mogu donekle pratiti različite web lokacije. To znači da marketinške organizacije možda imaju mogućnost povezati točkice između vaših navika kupnje preko interneta i vaših aktivnosti na društvenim mrežama.

Preglednici Firefox i Safari automatski blokiraju kolačiće trećih strana, ali možete ih dozvoliti u postavkama ukoliko to želite. Na Chromeu je, zasad, suprotno: preglednik automatski omogućuje kolačiće trećih stana, ali ih možete blokirati u postavkama. Još uvijek nije poznato kako će (i hoće li) Googleov plan blokiranja kolačića utjecati na to, ali možda ćemo u budućnosti vidjeti neke promjene.

Dakle, postoji opcija da blokirate sve kolačiće, uključujući i kolačiće trećih strana, ali tada nećete dobiti glatko i pojednostavljeno iskustvo pretraživanja interneta na koje ste navikli. Postavke kolačića u svim preglednicima možete pronaći na odjeljku Privatnost i sigurnost, gdje možete detaljno urediti dozvole i blokiranja za kolačiće.

Na istom mjestu u postavkama možete postaviti i popise određenih web lokacija na kojima želite blokirati ili dozvoliti kolačiće, što vam može biti korisno za web stranice u koje imate povjerenja kada su u pitanju vaši podaci, kao i za web stranice kojima ne želite odavati svoje podatke.

Unatoč tomu što je Google u siječnju najavio da će trajno zabraniti sve kolačiće trećih strana u Chromeu, njegova namjera nije zaustaviti targetirano oglašavanje. Uostalom, i sam Google je svoje carstvo izgradio na ad-trackingu. Zapravo, čini se da Google namjerava određene internetske prakse privatnosti učiniti transparentnijim i razumljivijim za korisnike: ideja je da će korisnici, ako je ad-tracking jasniji, lakše upravljati svojim postavkama privatnosti i zaštiti se od prikrivenog praćenja.

Ostaje za vidjeti kako će to točno izgledati, ali taj potez bi mogao ukloniti neke misterije i sumnjivosti kada je u pitanju praćenje putem kolačića, dok će web stranicama još uvijek omogućavati zaradu putem oglašavanja, piše Popular Science.


Prevela: Ružica Ereš