Tehnologija i primjeri holograma poznatih ličnosti

Činjenica je da su hologramski koncerti i nastupi preminulih poznatih ličnosti već stvarnost i da se to neće uskoro promijeniti, sviđalo se to nama ili ne.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 16.03.20 u 19:51
https://bit.ly/2QkIszH
Hologramski nastupi preminulih poznatih ličnosti već neko su vrijeme etička zagonetka. Trebamo li raditi projekcije hologramskih izvedbi ljudi koji su sada mrtvi iako nismo izričito dobili njihov pristanak dok su bili živi? Ova rasprava će još dugo biti prisutna i poprimit će nove dimenzije, i figurativno i doslovno, kako se tehnologije poput deepfake-a, VFX-a, pa čak i nosivih uređaja sve više razvijaju.

No, kako funkcioniraju ti hologrami i jesu li stvarno u pitanju hologrami?

Tehnički gledano, hologrami Michaela Jacksona, Tupaca i drugih poznatih ličnosti za koje ste vjerojatno već čuli nisu zapravo hologrami. Definicija holograma kaže da je to trodimenzionalna projekcija koherentne svjetlosti koja zadržava dubinu fizičkog izvora koji prikazuje.

Današnji "hologrami" koji omogućuju nastupe poznatih ličnosti koje su nas napustile su izvedeni iz 200 godina starog trika Pepper's Ghost, piše Interesting Engineering. Taj trik koristi reflektirajuće staklo postavljeno ispod pozornice, koje na pozornicu projicira sliku osobe, koja najčešće izgleda svijetlo i prozirno.

Riječ je ustvari o dvodimenzionalnoj projekciji koja stvara iluziju 3D holograma zbog načina na koji ga publika percipira – kad biste prišli bliže, vidjeli biste da je slika 'stisnuta'.

No, radi jednostavnosti, kao i radi toga što ih hologramima nazivaju sve tvrtke koje se bave ovom tehnologijom, i u ovom članku ćemo se držati tog termina. Evo nekoliko primjera hologramskih projekcija i nastupa poznatih ličnosti:

Tupac

Tupacov hologram napravljen je zahvaljujući nevjerojatnim VFX tehnikama koje je proizvela produkcijska kuća Digital Domain i koristila u filmu The Curious Case of Benjamin Button.

"Tupacov hologram ne bi postojao da dr. Dre nije gledao 'Benjamina Buttona' i odlučio da želi repati sa svojim prijateljem", rekao je u jednom intervjuu za Washington Post John Textor, izvršni direktor tvrtke Facebank Group, koja stvara i pohranjuje digitalne verzije slavnih ličnosti.

Upravo je Digital Domain animirao Tupacov hologram koji je postao viralan 2012. godine. Koristeći glumca i dvojnika za tijelo, stvorena je realistična digitalna animacija Tupaca. Kasnije je tvrtka Musion napravila svoju Pepper's Ghost adaptaciju te animacije kako bi se Tupacov hologram mogao projicirati na pozornici.

Michael Jackson

Tehnika EyeLiner koju je osmislila tvrtka Musion je u suštini modernizirana verzija Pepper's Ghost tehnike – koja je javnosti prvi put prikazana 1862. godine u scenskoj adaptaciji Dickensovog Ukletog čovjeka. Umjesto korištenja tajnih kabina, glumaca i staklene ploče za projiciranje slike na pozornicu, ova tvrtka jednostavno koristi projektor i mylar foliju za projekciju digitalnih verzija stvarnih ljudi. U osnovi, današnja tehnika holograma je kombinacija specijalnih efekata VFX tehnologije i trika Pepper's Ghost.

Ta tehnika korištena je 2014. godine za hologramski nastup Michaela Jacksona.

Roy Orbison

Druga tvrtka koja se bavi hologramima, Base Hologram, još je više razvila ovu tehnologiju. Iako su animacije Tupaca i MJ-a bile zaista impresivne, tehnologija koja se koristila za 'njihove' nastupe nije bila učinkovita za korištenje na turnejama. Kako piše Fast Company, tehnologija koju koristi Base Hologram značajno je poboljšana u odnosu na tehnologiju tvrtke Musion, a također je manja i jednostavnija za prijenos, što znači da je idealna za naporne rasporede turneja. Tako je ova tvrtka organizirala turneju klasičnih rock'n'roll izvođača poput Roya Orbisona.

Frank Zappa

Gitarist Frank Zappa još je jedna od poznatih ličnosti 'oživljenih' u hologramskom obliku u turneji The Bizzare World of Frank Zappa koja je počela prošle godine. Iako možda nekima nije tako poznat kao druga imena koja se spominju ovdje, njegova psihodelična gitarska glazba iznenađujuće se dobro slaže s hologramskim nastupom.

Elvis Presley

Prije Tupacovog hologramskog rap dueta s dr. Dreom dogodio se još jedan takav duet isključivo zahvaljujući moderniziranoj tehnici Pepper's Ghost. Riječ je o nastupu holograma Elvisa Presleya s pjevačicom Celine Dion 2017. godine u emisiji American Idol. Pjevali su pjesmu If I Can Dream.

Amy Winehouse

Planirana, ali na kraju odgođena hologramska turneja Amy Winehouse naglasila je neka od etičkih i tehničkih pitanja koja se odnose na posthumne hologramske koncerte. Base Hologram, koji je radio na hologramu poznate pjevačice, rekao je u izjavi da se susreo s "nekim jedinstvenim izazovima i osjetljivostima" na putu do "prisjećanja na Amy Winehouse i njenu ostavštinu na najsvečaniji i način pun poštovanja". Tvrtka se pozvala i na izazove nastupa živog benda s hologramskim likom Winehouse. Rasprave o etičkim pitanjima vraćanja pjevačice, koja je umrla 2011. godine, na pozornicu još uvijek se vode.

Glenn Could

Pijanist Glenn Could u velikoj je mjeri zaslužan za promjenu načina snimanja i percepcije LP-ova u javnosti. Usmjeravajući svoju pažnju na snimanje, a ne koncertne intepretacije Bacha i ostalih klasičnih maestra, Could je pomogao promijeniti percepciju LP-ova – oni su postali vid umjetnosti, a ne puki snimak izvedbe. Couldovi umjetnički izbori – odstupanje od koncertnih nastupa u stvarnom životu – vjerojatno ga čine neobičnim izborom za 'oživljavanje' u posmrtnim hologramskim koncertima.

Maria Callas

Ova operna pjevačica preminula je 1977. godine, a njen hologramski nastup 2018. godine producirala je tvrtka Base Holograms. Kako je pisao New York Times, izbor Callas za hologramske nastupe možda ima "najviše smisla od svih holograma proizvedenih dosad", jer, "može se reći da ljubitelji opere žive u prošlosti daleko više od obožavatelja rock ili hip-hop glazbe" i "opsesivno su predani preminulim divama i starim snimkama".

Whitney Houston

Ono što je Base Hologramu pomoglo u poboljšanju svoje hologramske tehnologije i prilagođavanju za turneje bio je rad britanske tvrtke koja razvija vlasnički mrežasti ekran koji omogućuje brže postavljanje i skidanje seta. Upravo to je tvrtki omogućilo da krene raditi na turnejama. Možda najuspješniji potez Base Holograma bilo je stjecanje prava na projekciju poznate pjevačice Whitney Houston. Već se održalo nekoliko nastupa u Velikoj Britaniji, što je ponovno dovelo do polemika o etičnosti ovih turneja.

Chad Finnerty, programer u Eyellusionu, koji je napravio hologram pjevača Ronnieja Jamesa Dia, rekao je u intervjuu za Blabbermouth da je "cijeli proces iziskivao puno računalne animacije i puno sati. Mi pravimo digitalnu verziju osobe koju pokušavamo staviti na pozornicu". Dosta vremena uzeo je rad na njegovoj kosi i koži, kako bi sve izgledalo kako treba, a tek nakon toga se moglo raditi na animaciji cijelog seta.

Marylin Monroe

Hologramski nastup Marilyn Monroe trebao se održati 2012. godine. Međutim, voditelji imanja preminule glumice zaprijetili su tužbom. Pomno su pratili poteze tvrtke Digicon Media koji je polagao autorska prava na "virtualnu Marilyn" i planirao njen nastup s drugim zvijezdama. Koncert se na kraju ipak nije održao, no da jeste, rezultirao bi velikom sudskom parnicom.

Ronald Reagan

U listopadu 2018. godine, američki predsjednik Ronald Reagan 'oživljen' je u predsjedničkoj knjižnici i muzeju Ronalda Reagana kao hologram. Muzej je surađivao s holivudskim stručnjacima za specijalne efekte i s tvrtkom Hologram USA, kako bi ova izložba hologramskog predsjednika bila što živopisnija.

Kako ističu iz zaklade Reagan, "naš hologram predsjednika Reagana je prvi primjer holograma u kojem publika sjedi samo 12 metara od slike, zbog čega je bilo potrebno da hologram bude fotorealističan".

Činjenica je da su hologramski koncerti i nastupi preminulih poznatih ličnosti već stvarnost i da se to neće uskoro promijeniti, sviđalo se to nama ili ne.


Prevela: Ružica Ereš