U Škotskoj se razvija socijalno-asistivni robot koji može komunicirati s više korisnika

"Prevladavanje ograničenja sadašnjih socijalnih robota postavlja brojne znanstvene i tehnološke izazove, ali ima potencijal stvoriti veliki društveni utjecaj i ekonomsku vrijednost", dodao je profesor Oliver Lemon sa Sveučilišta Heriot-Watt.

AUTOR: Science Focus
OBJAVLJENO: 29.03.20 u 18:59
https://bit.ly/2Jk9kvI
Stručnjaci za umjetnu inteligenciju u Škotskoj rade na razvoju vjerojatno prvog svjetskog robota u zdravstvu koji može komunicirati s više korisnika.

Projekt Spring (Socially Pertinent Robots in Gerontological Healthcare - socijalno značajni roboti u gerontološkoj zdravstvenoj zaštiti) na Sveučilištu Heriot-Watt dio je suradnje timova iz osam europskih i azijskih institucija.

To je prvi istraživački projekt koji je najavio Nacionalni robotarium edinburškog Centra za robotiku – koji će se otvoriti na kampusu Sveučilišta u Edinburghu 2021. godine, i koji će razvijati socijalno-asistivne robote (SAR).

Radeći s postojećim robotima, kao što je iCub, istraživanje će razviti tehnologiju za obavljanje interakcija s više osoba i otvaranje društvenih razgovora po prvi put u zdravstvu.

"Istraživanje pokazuje da pažljiva upotreba robota u grupnim okruženjima može imati pozitivan utjecaj na zdravlje, poput smanjenja stresa i usamljenosti te poboljšati raspoloženje i društvenost", rekao je profesor Oliver Lemon sa Sveučilišta Heriot-Watt. "Zdravstveni radnici podržavaju upotrebu robota tijekom nemedicinske faze boravka u bolnici, jer socijalni roboti mogu pomoći objasniti složene pojmove pacijentima s ograničenim medicinskim znanjem".

"Tehnologija socijalnih robota od interesa je u kontekstu brige o starijim osobama, jer društvo u vidu robota ima dugoročni potencijal za bolje međusobno povezivanje ljudi. Socijalni roboti mogli bi poboljšati psihološko blagostanje i odnos između pacijenata i bolničkih profesionalaca", tvrdi profesor Lemon.

Istraživanje će biti usmjereno na podršku starijim pacijentima kombiniranjem znanstvenih otkrića i tehnološkog razvoja.

Rad bi trebao pomoći robotima u razumijevanju različitih pojedinaca i grupnih situacija u donošenju odgovarajućih odluka, poput identifikacije pacijenata koji dugo čekaju sami ili koji se čine anksiozni.

"Prevladavanje ograničenja sadašnjih socijalnih robota postavlja brojne znanstvene i tehnološke izazove, ali ima potencijal stvoriti veliki društveni utjecaj i ekonomsku vrijednost", dodao je Lemon. "Usmjerenost Nacionalnog robotariuma na društvenu korist idealno je usklađena s takvim izazovima. Ovo je beskontaktna vrsta tehnologije pa bi u budućnosti mogla biti vrlo tražena jer će umanjiti rizik i širenje infekcija".


- Izvor: Science Focus
Prevela: Ružica Ereš