Robot Tommy pomaže u zaštiti talijanskih zdravstvenih radnika od koronavirusa

Tommy i njegovi kolege roboti dopuštaju osoblju ograničavanje neposrednog kontakta s pacijentima, a samim time smanjuju i rizik od infekcije.

AUTOR: Reuters
OBJAVLJENO: 01.04.20 u 19:42
https://bit.ly/34donkJ
On ne nosi masku, ali pomaže spasiti živote oboljelih od koronaviusa. Upoznajte Tommyja, robota bolničara.

Tommy je jedan od šest novih robota koji pomažu liječnicima koji se brinu za pacijente s koronavirusom u bolnici Circolo u Vareseu, gradu sjeverne talijanske regije Lombardije, koja je epicentar epidemije u Italiji.

"To je kao da imate još jednu medicinsku sestru bez problema povezanih s infekcijom", kaže liječnik Francesco Dentali, šef odjela intenzivne njege u spomenutoj bolnici.

Ovi roboti ostavljaju se u sobe uz krevet pacijenta kako bi se liječnici mogli posvetiti drugim pacijentima čije je stanje ozbiljnije, piše Reuters.

Roboti prate parametre iz opreme na koju je pacijent priključen i prenose te podatke bolničkom osoblju. Na njima se nalazi zaslon na dodir koji pacijentima omogućuje da snime i pošalju poruku liječnicima.

Ono što je najvažnije da Tommy i njegovi kolege dopuštaju osoblju ograničavanje neposrednog kontakta s pacijentima, a samim time smanjuju i rizik od infekcije.

Više od 4.000 talijanskih zdravstvenih radnika zarazilo se tijekom liječenja oboljelih, a 66 liječnika je smrtno stradalo.

Broj smrtnih slučajeva u Italiji, najteže pogođenoj zemlji na svijetu, u srijedu je premašio 13.000. Smrtni slučajevi u toj zemlji čine više od trećine ukupnog broja smrtnih slučajeva u svijetu.

"Koristeći moje sposobnosti, medicinsko osoblje može biti u kontaktu s pacijentima bez izravnog izlaganja", rekao je u srijedu gostujućem novinaru robot Tommy, koji je dobio ime po sinu jednog od liječnika.

Ponekad je pacijentima potrebno neko vrijeme da shvate da su, s obzirom na veličinu zadatka borbe protiv virusa i danka koji uzima na preopterećeno medicinsko osoblje, roboti samo nešto što je liječnik zatražio.

"Morate pacijentima objasniti cilj i funkciju robota", kaže Dentali. "Prve reakcije obično ne budu pozitivne, posebice kod starijih pacijenata. No, ako objasnite svoj cilj, pacijent je sretan jer može komunicirati s liječnikom".

Roboti također pomažu bolnici da ograniči broj zaštitnih maski i odijela koje osoblje mora nositi.

"To su trenutno oskudni resursi", rekao je doktor Gianni Bonelli, šef bolnice Circolo.

Manjak maski jedan je od najveći problema u talijanskom zdravstvenom sustavu otkako je zaraza izbila krajem veljače.

Državni povjerenik za izvanredne situacije rekao je da će Italiji trebati najmanje dva mjeseca da uspije sama proizvoditi dovoljan broj zaštitnih maski.

Tommy i drugi roboti imaju još jednu prednost – ne podliježu iscrpljenosti. Njihove baterije brzo se pune i vrlo brzo se mogu ponovno vratiti poslu.


Prevela: Ružica Ereš