SPARKreators: 37 škola na državnom natjecanju iz robotike za osnovnoškolce

Online revijalna završnica SPARKreators natjecanja održat će se 18. 12. 2020. godine. Koncept SPARKreators natjecanja predviđa timove do 5 učenika, dok sami projekt prezentira jedan učenik, član tima. Svaki tim će na raspolaganju imati 10 minuta za predstavljanje projekta

AUTOR: SPARKreators
OBJAVLJENO: 10.12.20 u 20:32
https://bit.ly/3oDCubS
SPARK će i ove godine organizirati natjecanje u robotici: SPARKreators. Na natjecanju za školsku 2019/2020 godinu sudjeluju učenici 37 osnovnih škola. Ovogodišnje natjecanje biti će organizirano u online formatu uz podršku Ambasade Republike Francuske u BiH, koja je generalni sponzor natjecanja.
 
“U našem kalendaru SPARKreators je trebao biti održan sredinom godine. Zbog mjera vezanih uz suzbijanje pandemije koronavirusa, taj događaj smo otkazali.

Ipak, ohrabreni potporom škola koju smo dobili kroz istraživačku anketu, odlučili smo organizirati SPARKreators u izmjenjenom obliku. Nažalost, neće biti druženja uživo, no odabrali smo kvalitetan online format i prilagođen koncept natjecanja. Time ćemo, bar donekle, dočarati nevjerojatnu atmosferu koja uvijek vlada na ovome natjecanju iz robotike,” pojasnila je Matea Vučić Markić, voditeljica SPARK School.
 
Online revijalna završnica SPARKreators natjecanja održat će se 18. 12. 2020. godine. To će biti događaj zatvoren za javnost i na njemu će sudjelovati samo natjecatelji, mentori, žiri i članovi SPARK škole.
 
“Na natjecanje se prijavilo impresivnih 37 škola uz još 10-tak njih koje su izrazile žaljenje jer nisu u prilici da sudjeluju iz opravdanih razloga. Istinski nas veseli entuzijazam nastavnika i učenika i želja da prošire znanje i izvan nastavnog kurikuluma,” zaključila je Markić Vučić.
 
Koncept SPARKreators natjecanja predviđa timove do 5 učenika, dok sami projekt prezentira jedan učenik, član tima. Svaki tim će na raspolaganju imati 10 minuta za predstavljanje projekta. Za to vrijeme će se pustiti video prezentacija koju je tim napravio. 
 
SPARK i Francuska ambasada pripremili su nagrade za pobjednike natjecanja kao i certifikate kao potvrde o sudjelovanju na natjecanju.

Ovogodišnje natjecanje je za školsku 2019/2020 godinu i online je inačica događaja koji se trebao održati u lipnju 2020.
 
SPARKreators natjecanju iz robotike je uz Find Your SPARK gadget show jedan od  SPARKovih najmasovnijih projekata. Od 2017. godine i donacije preko 700 mBot robota za 370 osnovnih škola svake godine se redovito održavala SPARKreators liga. ​

U Mostaru je prošle godine održano prvo državno natjecanje u robotici za osnovnoškolce.