Zakon o digitalnim tržištima i Zakonom o digitalnim uslugama: Prijedlog koji bi mogao revolucionirati internet

Zakon o digitalnim tržištima („Digital Markets Act", DMA) trebao bi ograničiti tržišnu moć velikih digitalnih tvrtki. Zakonom o digitalnim uslugama („Digital Services Act", DSA) Europska komisija se želi pobrinuti za više transparentnosti u mreži, primjerice kada se radi o tome zašto se korisnicima pokazuju određeni sadržaji ili reklame.

AUTOR: Marina Strauß
OBJAVLJENO: 16.12.20 u 18:39
OSVJEŽENO: 16.12.20 u 18:39
https://bit.ly/2WjmsaP
Digitalna pravila stara 20 godina trebala bi biti reformirana. Zato je Europska komisija predstavila paket koji bi trebao ograničiti moć Facebooka, Googlea, Amazona i drugih. I ojačati prava korisnika.

Margrethe Vestager je i izvan Bruxellesa poznata po tome da se suprotstavlja i tehnološkim gigantima. Kao europska povjerenica za tržišno natjecanje ova Dankinja je dosad izrekla milijunske ili čak i milijardske kazne Googelu i Facebooku, piše Marina Strauß za Deutsche Welle.

To nije promijenilo gotovo ništa u načinu poslovanja tih firmi. U međuvremenu je Vestager postala potpredsjednica Europske komisije, zadužena za resor čije ime dobro zvuči: Europa za digitalno doba. U toj ulozi je ovoga utorka zajedno s Francuzom Thierryjem Bretonom, povjerenikom za zajedničko tržište, predstavila prijedlog digitalnog paketa koji bi stvarno mogao promijeniti Internet kakav danas poznajemo.

Zakon o digitalnim tržištima („Digital Markets Act", DMA) trebao bi ograničiti tržišnu moć velikih digitalnih tvrtki. Zakonom o digitalnim uslugama („Digital Services Act", DSA) Europska komisija se želi pobrinuti za više transparentnosti u mreži, primjerice kada se radi o tome zašto se korisnicima pokazuju određeni sadržaji ili reklame.

Margrethe Vestager taj novi prijedlog uspoređuje sa semaforima koji su, kako kaže, izumljeni prije više od 100 godina u Clevelandu u SAD-u, „kao odgovor na jednu važnu tehnološku prekretnicu: izum automobila".

Prema mišljenju mnogih promatrača i korisnika, hitno je potrebna reforma europskih digitalnih pravila starih 20 godina. „Trenutačno pravila nisu jasna", konstatira Tiemo Wölken (SPD). Ovaj njemački socijaldemokrat se u Europskom parlamentu smatra stručnjakom za Zakon o digitalnim uslugama. Kako kaže, nova pravila će pojasniti u kojoj su mjeri platforme odgovorne za sadržaje.

Vestager: "Što se smatra ilegalnim offline, ilegalno je i online"

Ubuduće bi platforme trebale biti dužne brže uklanjati ilegalne sadržaje. No istodobno moraju svakom korisniku interneta objasniti zašto to čine i dati mu mogućnost obrane kod sadržaja koji su uklonjeni greškom. „Do sada nisu bila zajamčena temeljna prava korisnika", objašnjava Tiemo Wölken za DW.

Osim toga, tehnološke tvrtke trebaju učiniti transparentnim prema kojoj shemi korisnicima pokazuju upravo ovaj video ili onu reklamu. „Ne radi se o tome da platforme objave svoje algoritme, nego o tome da mi možemo odlučiti u koga imamo povjerenja, a u koga ne", ističe Margrethe Vestager.

Od Zakona o digitalnim tržištima potpredsjednica Europske komisije očekuje bolji učinak kada se radi o postupcima protiv Facebooka, Googlea i Amazona. Stalno pristižu prigovori protiv tih i drugih tehnoloških giganata.

Europska komisija se novim pravilima prije svega želi pobrinuti za to da primjerice Google ili Amazon više ne pokazuju prvenstveno svoje proizvode i time zakidaju manje konkurente. Ubuduće bi također kod android-telefona trebalo biti moguće korištenje i usluga drugih ponuđača, a ne samo one već instaliranog Googleovog servisa.

Prvi korak na pravom putu

Europski povjerenik Breton je u Bruxellesu naglasio da digitalni prijedlozi nisu usmjereni protiv određenih igrača u internetu. No jasno je da za veće firme zbog njihove velike tržišne moći trebaju vrijediti stroži propisi nego za male.

Vestager i Breton su najavili da će oni koji prekrše nova pravila morati platiti kaznu u iznosu i do 10 posto njihovog globalnog godišnjeg prometa. Tiemo Wölken je siguran da bi takvi izgledi stvarno mogli dovesti do promjene ponašanja.

No do stupanja novih digitalnih zakona mogle bi proći godine. „Tu ne govorimo o jednoj ili dvije godine", priznaje Wölken. On je izrazio nadu da će se različite EU-institucije još u ovom mandatu, dakle do 2024., dogovoriti o zajedničkoj liniji. I predviđa da će na kraju doći do žestoke borbe između Europskog parlamenta i država članica.

Ali jedno je sigurno: narednih godina će se u sve to umiješati i tehnološki lobi. Prijedlog Margrethe Vestager i Thierryja Bretona je dakle samo prvi korak na pravom putu.

Izvor: Marina Strauß za Deutsche Welle, 16. decembar 2020. godine