Android trikovi: Instalacija sa "strane"

Kako na uređaje koji nemaju Google certifikat instalirati aplikacije? Android OS je slobodnog koda (open source) i može biti potpuno neovisan od Googlea i njegovih aplikacija

AUTOR: A.B.Lade
OBJAVLJENO: 25.03.15 u 18:22
https://bit.ly/2Jls2mg
Većina korisnika Android operativnog sistema upoznata je sa standardnim načinom instaliranja aplikacija. Google je u Android implementirao Play Store (prodavnicu) kao jedini način instalacije aplikacija, a učinio ga je tako jednostavnim i intuitivnim da su svi odmah "skontali" kako instalirati Facebook, Viber, Twitter i Angry Birds.

Android OS je slobodnog koda (open source) i može biti potpuno neovisan od Googlea i njegovih aplikacija, a najbolji primjer je Amazon koji na svojim tabletima koristi Android koji nema nikakve veze sa Googleom i Play Store prodavnicom. Amazon naravno ima svoju prodavnicu aplikacija i igara, ali je naslovima mnogo siromašnija od Googleove.

Kako na uređaje koji nemaju Google certifikat instalirati aplikacije?

Google Play Store ne funkcioniše isto u svim regionima (državama) svijeta. Često se dešava da aplikacija, igra ili update za aplikaciju kasni i po nekoliko sedmica u pojedinim regionima (Bosna i Hercegovina).

Kako instalirati najnoviju aplikaciju, igru ili update koji se još nisu pojavili na vašem Play Storeu?

Mnogi developeri su kreirali aplikacije koje nekim svojim funkcijama "krše" zakone i odredbe Play Storea, često su to odlični i nezamljenivi alati, a takve aplikacije možete skinuti sa originalnih internet stranica developera.

Kako instalirati aplikacije koje uopšte ne postoje na Play Storeu?

Postupak instaliranja APK instalacionih fajlova

1. Uđite u Setings/Security i označite (odobrite) "Unknown Sources"

2. Instalirajte Es File Explorer

3. Posjetite stranicu http://www.apkmirror.com/ ili stranicu developera čija aplikacija ne postoji na Play Store (primjer Kodi: http://kodi.tv/download/) i u telefon downloadujte APK fajl željene aplikacije

4. Sa Es File Explorerom pronađite "skinuti" fajl (obično je u Download folderu) i kliknite na njega

5. Odradite sve korake instalacije, postupak je identičan instalaciji sa Play Storea
 
APK instalacione fajlove možete backupovati na memorijske kartice, cloud servise ili ih prebaciti u svoj PC, a međusobno ih možete dijeliti mailovima, Bluetoothom, NFCom i sl..

Sretno instaliranje....