Kako instalirati Android 4.4 na laptop ili desktop

Zahvaljujući entuzijastima iz developerske zajednice "Android-x86 Project" možemo isprobati sve beneficije mobilnog sistema na običnim laptopima

AUTOR: A.B.Lade
OBJAVLJENO: 30.03.15 u 18:33
https://bit.ly/323io0d
Android je najpopularniji operativni sistem za mobilne uređaje koji je dugogodišnjim usavršavanjem doveden gotovo do perfekcije, ali kako ovaj OS funkcioniše na PC mašinama (laptop, desktop)?

Zahvaljujući entuzijastima iz developerske zajednice "Android-x86 Project" možemo isprobati sve beneficije mobilnog sistema na običnim laptopima.

Laptopi i desktopi koji ne podržavaju touchscreen neće imati problema, Android je odlično prilagođen trackpadu i tastaturi, kao i USB periferijama. Google Play Store je integrisan u sistem, tako da većinu aplikacija i igara sa marketa možete uspješno instalirati i koristiti, ali ipak jedan manji dio nije prilagođen x86 platformi.

Sistem možete "standardno" instalirati na hard disk, a imate mogućnost da ga bez instalacije pokrenete sa USB-a (Live-CD način) i isprobate bez formatiranja HDa.

Prvi dio: Priprema

1. Skinite posljednji "live & installation’ ISO file" sa Android x86 stranice, preporučujem Android-x86-4.4-r2.iso

2. Skinite UNetbootin softver

3. Potreban vam je USB stick (preporuka 4-8 Gb)

Ubacite USB drive u PC i formatirajte ga u FAT32 fajl sistem (sve sto se nalazi na USB-u bit će obrisano)

Pokrenite UNetbootin softver i "navedite" ISO fajl i USB drive u predviđena mjesta na intuitivnom interfaceu ovog softvera (slika 2).

Klikom na "OK" UNetbootin će prebaciti Android na USB stick i učiniti ga "bootabilnim". Kada se proces završi, isključite UNetbootin i izvadite USB drive iz računara.

Drugi dio : Boot sa USB diska

Isključite računar i ubacite USB drive u PC. Potrebno je da uđete u BIOS računara, u "Boot" podsekciji BIOSa postavite USB drive na prvo mjesto bootabilnih komponenti (slika 3). Način ulaska u BIOS zavisi od modela i proizvođača računara, a najbolje je da "proguglate" za vaš model PCa.

Ako ste sve uradili kako treba, prilikom "podizanja" računara treba da vidite "bootscreen" (slika 4) . Preporučujem da prvo odaberete "Live CD - run Android-x86 without installation", da isprobate kako sistem radi, a bez potrebe za "rušenjem" postojećeg OSa na vašem računaru.

Ukoliko sve komponente PC-a funkcionišu normalno, a želite Android operativni sistem na svom laptopu, odaberite opciju "install android to hard disk". Prilikom instalacije odaberite drive i veličinu particije za instalaciju. Nakon instalacije ugledat ćete poznati "ekran" za namještaje postavki Android sistema. Sve ostalo je čisti Android...