Mirza Bašić ostvario san: Danas u 16.00 igra prvo ATP finale protiv Rumuna Mariusa Copila

O današnjem finalu u kojem mu je protivnik Rumun Copila, 93. igrač svijeta, Mirza je rekao: "Jasno je da moram returnirati dobro. Znam da je veoma dobar igrač i veoma dobar server te da se moram fokusirati na return. Ali jednako važna stvar je i kako ću ja servirati"

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 11.02.18 u 12:35
OSVJEŽENO: 11.02.18 u 12:35
https://bit.ly/324j0mb
Nakon pobjede nad Stanom Wawrinkom u polufinalu ATP Sofia Open (6:4, 7:6) Mirza Bašić je na press konferenciji izjavio da je ostvario svoj san - "da postanem TOP 100 teniser na svijetu.

"Mislim da sam odigrao veoma, veoma dobar meč, ustvari ovo je jedna od mojih najvećih pobjeda u karijeri", rekao je Mirza o svom prvom 'skalpu' igrača iz Top 20 i dodao:

"Servirao sam odlično u prvom setu i jedina što se 'dogodilo' je to da sam u drugom setu izgubio servis, gdje je (Wawrinka) stekao prednost ali ostao sam fokusiran i tražio sam priliku da vratim break, što mi je i pošlo za rukom. Sve u svemu mislim da sam odigrao izvrstan meč".

Nakon što je pohvalio Bašićevu pametnu i smirenu igru tokom cijelog turnira, jedan od novinara je zamolio Mirzu da se kaže nešto o svojim prvim teniskim koracima "jer nije tako dobro poznat teniskoj javnosti":

"Rođen sam u Sarajevu, Bosna i Hervegovina. Tamo sam počeo igrati tenis kada sam imao 6 godina, nekako odmah poslije rata. Gledao sam treninge svog brata i tako sam počeo i sam igrati. Nisam želio postati profesionalac kada sam počinjao, do možda 15. godine. kada sam počeo igrati turnire. Sa 18 godina sam želio otići na koledž ili igrati profesionalni tenis. U biti, sa 17. sam dobio svoje prve ATP poene i odlučio sam otići u SAD i igrati profesionalni tenis.

Moj prvi klub zvao se Teniski klub AS, to je bio mali i jedini tadašnji teniski klub u Sarajevu. Moj prvi trener, tokom ćetiri godine, bio je Salih Huseinović. Nakon toga sam išao u Španiju i tamo trenirao sa svojim bratom koji je prestao igrati tenis, ali to je bilo samo par sedmica godišnje. Trenutno me trenira Belgijanac Daniel Meyers."

Na pitanje o svom prvom ATP finalu u karijeri koje Mirza Bašić od 16.00 igra protiv Rumuna Mariusa Copila 93. igrača sa ATP ljestvice, poznatog po brzom i jakom servisu, Mirza je uz osmijeh odgovorio:

"Jasno je da moram returnirati dobro. Znam da je veoma dobar igrač i veoma dobar server te da se moram fokusirati na return. Ali jednako važna stvar je i kako ću ja servirati. Ako izgubim fokus na svoj servis zbog previše fokusa na returniranje, mogao bi me brejknuti.

Moram biti veoma fokusiran, znam bit će brzi poeni, ali moram zadržati fokus.

Copil ima neku prednost, posjeduje jak servis, ali vidjećemo šta će se desiti".

Svoju dobru formu na posljednjih nekoliko turnira komentirao skromno te naglasio kako teniseri plasirani od 100-150 pozicije na ATP listi igraju dobar tenis igraju ali nemaju mnog prilika da to i pokažu:

"Tenis je veoma specifičan, jer je tu mnogo dobrih igrača. Igrao sam dobro zadnjih par ATP turnira, ali ove godine sam igrao i neke Challengere i mečeve na Australian Openu koje sam gubio. Normalno je da pobjeđuješ i gubiš, ali problem za igrače između 100. i 150. mjesta na listi jeste što nemaju mnogo prilika da pokažu koliko su dobri, što nemaju jer se moraju pojavljivati u mečevima poput ovoga. Ali ima dosta dobrih igrača van TOP 100 koji igraju dobar tenis".