Sofia Open: Mirza Bašić osvojio prvi ATP turnir - BiH prvi put ima dva igrača u TOP 100

Iako je učešće na turniru izborio neuvjerljivom pobjedom protiv Aleksandera Lazova, 495. igrača svijeta, sedam pobjeda i osam dana kasnije Mirza Bašić je ATP šampion iz TOP 100, sa prvim skalpom iz elitne TOP 20 skupine najboljih igrača svijeta

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 11.02.18 u 19:41
OSVJEŽENO: 11.02.18 u 19:41
https://bit.ly/31Ym0k9
Mirza Bašić je pobijedio Mariusa Copila 7:6, 6:7, 6:4 u Sofia Open finalu i osvojio svoj prvi ATP turnir u karijeri. Sa osvojenih 250 bodova od ponedeljka će biti 77. ili 78. na ATP TOP 100 ljestvici. Ovo je bio četvrti meč koji je Mirza igrao protiv rumuskog tenisera i treća pobjeda.

Meč je rezultatski bio neizvjestan do samog kraja, oba tenisera su imala po jedan brejk u prva dva seta. Treći set Mirza Bašić je započeo sa liječničkom intervencijom i dva teškom mukom zadržana servisa. Na trenutke je izgledao umorno ali nijednom nije izgubio kontrolu nad svojom igrom i u devetom gemu je napravio odlučujući break. Copilu nije ostavio nikakvu šansu u desetom setu a publika u Sofiji je svog novog šampiona nagradila velikim aplauzom.

"Hvala vam što ste nas bodrili cijele sedmice, bilo je divnno igrati večeras pred punim gledalištem .Sofija će uvijek imati specijalno mjesto u mom životu jer sam ove sedmice ušao u TOP 100 i osvojio svoj prvi turnir. Hvala vam još jednom i vidimo se sljedeće godine", poručio je Mirza tokom svečane ceremonije uručenja trofeja . 

Iako je učešće na turniru izborio neuvjerljivom pobjedom protiv Aleksandera Lazova, 495. igrača svijeta, sedam pobjeda i osam dana kasnije Mirza Bašić je ATP šampion iz TOP 100, sa prvim skalpom iz elitne TOP 20 skupine najboljih igrača svijeta.

Fantastičan uspjeh i jedan ekstremno bitan i veliki korak naprijed u karijeri Mirze Bašića koji će sa novim rejtingom imati i mnogo više prilike da pokaže koliko vrijedi na svjetskoj teniskoj sceni.

Zahvaljujući sportskom kanalu ARENA ljubitelji tenisa u BiH su mogli pratiti današnje Sofia Open finale i najvažniju bitku u karijeri Mirze Bašića.