Tuzla: Crno Blato - klizište guta kuće

"Stoka koju sam posjedovao odnesena je zajedno sa štalom više desetina metara u dolinu, a komšijske kuće proklizale su i do trideset metara od mjesta na kojem su se ranije nalazile"

AUTOR: Aleksandar Todorović
OBJAVLJENO: 18.05.14 u 22:06
https://bit.ly/2XnwNps
Crno Blato prigradsko je naselje opštine Tuzla. U kišnim danima iza nas, mještani ovog naselja pretrpili su ogromnu materijalnu štetu koja ih je ostavila bez domova i stoke od koje su živjeli. Samo zahvaljujući sretnim okolnostima nije bilo ljudskih žrtava.

Put od Brčanske Malte prema Crnom Blatu je bio blokiran kod Sekina, a očekuje se da je od večeras stavljen u funkciju. Na terenu je teška mehanizacija sa radnicima i mještanima koji probijaju velike nanose zemlje.  

Kako tvrdi mještanin Ismail Jahić, "stoka koju sam posjedovao odnesena je zajedno sa štalom više desetina metara u dolinu, a komšijske kuće proklizale su i do trideset metara od mjesta na kojem su se ranije nalazile."

Na video snimku klizanja i rušenja kuće u Crnom Blatu, kojeg je danas objavio Ajdin Saletović, vidi se kako kuća putuje desetak metara i propada u zemlju do prvog sprata. Ako obratite pažnju na detalje na slikama koje je Frontu Slobode ustupio Ismail Jahić, nešto kasnije, klizište se ponovo aktiviralo i naguralo zemlju još dvadesetak metara, do kuće u donjem redu, te "pogužvala" tri voćke pored kuće odakle je video sniman, a sušaru okrenulo i pomjerilo desetak metara do bunara.

Iako su materijalne posljedice nastale obilnim kišama skoro nenadoknadive, mještani su danas bili vrijedni. Iskoristili su prvi sunčani dan kako bi uz pristiglu mehanizaciju osposobili put ka naselju.