Dita: "Mašine, znanje i volju za radom nismo izgubili"

"Optuživali su radnike i sindikalne vođe da smo prodali mašine, a cijelo vrijeme su samo radili na tome da nas što više zaduže, izbace iz fabrike, a potom uz veliku zaradu prodaju i mašine i vrlo vrijedno zemljište"

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 08.06.15 u 21:06
OSVJEŽENO: 08.06.15 u 21:06
https://bit.ly/2XmedOv
Dogovor Sindikata radnika fabrike Dita i stečajnog upravnika u nekadašnjem industrijskom gigantu uništenom lopovskom privatizacijom rezultirao je prvom radničkom pobjedom; 66 radnika je danas počelo sa radom na pripremi proizvodnje.

Tako su radnici na jedinstven način poslali najjasniju poruku brojnim društvenim štetočinama iz javne uprave i njihovim tender-privatizacijskim partnerima odgovornim za poslijeratni gubitak više od 20.000 radnih mjesta u tuzlanskoj industriji:

"Industrija je živa, dok god postoje radnici spremni da se bore za svoje osnovno pravo - pravo na rad", izjavila je predstavnica radnika Dite Emina Busuladžić.

Još jedna, ne manje bitna poruka iz Dite je demant svih dosadašnjih glasina da su radnici pljačkali svoju fabriku, rasprodali mašine i zalihe materijala koje su imali na stanju.

"Optuživali su radnike i sindikalne vođe da smo prodali mašine, a cijelo vrijeme su samo radili na tome da nas što više zaduže, izbace iz fabrike, a potom uz veliku zaradu prodaju i mašine i vrlo vrijedno zemljište", izjavio je za Front Slobode predsjednik Sindikata Dite Dževad Mehmedović, te sa velikim ponosom dodao:

"Prošle sedmice smo čistili i prali pogone i podmazivali mašine, a trenutno smo u fazi pripreme proizvodnje prva tri proizvoda iz palete tečnih proizvoda: "Fass citrus", koji je ekonomična verzija nekad nezamjenjivog deterdženta 3D, čija ponovna proizvodnja zahtijeva dužu pripremu i više sredstava, te dva stara proizvoda, čistač za rerne "Grill Blic" i "Bronho cijev" - tečnost za odčepljivanje odvoda."

Dita polako oživljava prvenstveno zahvaljujući dobroj saradnji Sindikata Dite i stečajnog upravnika nakon čijeg je dolaska fabrika dobila poseban račun za poslovanje, uključeni su struja, voda i internet.

Inžinjeri koji su ponovo ušli u labarotoriju već pripremaju nove/stare proizvode, već spomenuti tečni deterdžent prve klase 3DE, te nekad vrlo popularne praškaste deterdžente Arix i njegovu ekonomičnu verziju IDA.

"Trenutno možemo pokrenuti proizvodnju isključivo linije tečnih proizvoda, dok je za proizvodnju praškastih potrebno sanirati štetu na parovodu u dužini od 250 metara, koji su uništili "sakupljači sirovina"", rekao je Dževad Mehmedović.

Ipak, odluka o nastavku proizvodnje ovisi o Skupštini povjerilaca koja je zakazana za 30. juni, kada će svi oni kojima Dita duguje novac po bilo kojem osnovu donijeti konačnu odluku o sudbini fabrike i njenih preostalih radnika. Nezvanično saznajemo da su na posljednjem sastanku sa bankama koje potražuju više od 60 posto ukupnog duga Dite predstavnici Sindikata dobili čvrsta uvjeravanje kako će banke podržati nastavak proizvodnje i oživljavanje posrnulog hemijskog diva iz Tuzle.

"Mašine smo sačuvali, znanje i volju za radom nismo izgubili i tvrdim da možemo pokrenuti proizvodnju. Sada nam je najbitnije pronaći stabilnog kupca, partnera, koji će nam pomoći da "prohodamo". Stare zalihe su vrlo ograničene i vrlo brzo ćemo ih pretvoriti u gotove proizvode, te je osim plasmana na tržište od najveće važnosti da obezbijedimo dovoljno sirovina za nastavak proizvodnje," izjavila je Emina Busuladžić.

Danas je u Diti bila i grupa tuzlanskih umjetnika, glumac Mirza Čatibušić, grafički dizajner Romano Kuduzović i "filmmaker" po opredjeljenju, inače student stomatologije Vedran Haračić, koji će sa mnogobrojnim prijateljima koji su se odazvali na poziv za pomoć Diti pripremiti rebranding cijele palete tečnih proizvoida i veliku reklamnu kampanju.

Akcija za pomoć radnicima Dite već je dobila ogroman publicitet na društvenim mrežama tako da će budući Ditin partner osim velikog profita koji je normalna pojava u hemijskoj industriji dobiti i nesrazmjerno veliki publicitet za mala ulaganja u nastavak proizvodnje.