Zaključci sa današnjeg Plenuma građana TK

Obezbijediti sigurnost građana, osigurati funkcionisanje vlasti na području TK i izabrati i imenovati ekspertnu vladu do 01. marta

AUTOR: Front Slobode
OBJAVLJENO: 09.02.14 u 21:19
OSVJEŽENO: 09.02.14 u 21:19
https://bit.ly/2XigSbT
Noćas je održan Plenum građana Tuzlanskog kantona u prostorijama Kuće plamena mira. Plenum je okupio oko stotinu građana koji su glasanjem svih prisutnih odlučili o upućivanju zahtijeva koji će sutra biti predati Kolegiju Skupštine Tuzlanskog kantona. Prisutni su se složili o sljedećem: 

Mirni protesti u Tuzli se nastavljaju. Dajemo podršku svim protestima u gradovima u Bosni i Hercegovini.

Skupština Tuzlanskog kantona, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, ima sve neophodne pravne mehanizme kojima je dužna osigurati funkcionisanje vlasti u interesu građana. Neistinite su informacije kojima se pokušava manipulirati javnost kako je ostavkom Vlade Tuzlanskog kantona nastupio nepremostivi pravni vakuum.

Zahtijevamo:

1. Da nadležni organi vlasti Tuzlanskog kantona, u skladu sa Ustavom i zakonom, obezbijede sigurnost svih učesnika protesta.

2. Da Skupština Tuzlanskog kantona, u skladu sa ustavnim nadležnostima, odmah osigura funkcionisanje vlasti na području Tuzlanskog kantona bez učešća članova Vlade u ostavci.

3. Da Skupština Tuzlanskog kantona, u saradnji sa Plemumom, najkasnije do 01.03.2014., izvrši izbor i imenovanje ekspertne vlade, sačinjene od stručnih, nestranačkih i nekompromitovanih članova.

Pored toga bit će upućen i zahtjev za sastanak predstavnika Plenuma sa Kolegijem Skupštine TK na kojem će utvrditi modalitete daljeg zajedničkog rada.

Ovaj Proglas donosi Plenum građana Tuzlanskog kantona, za dobro svih nas.

Plenum će zasijedati svaki dan i sljedeći je zakazan za sutra u 18:00 sati u Kući plamena mira u Tuzli.