Na Kreti pronađena ikona koja bi mogla biti rano djelo El Greca

"Ikona se nalazila u blizini hrama crkve, koji je sagrađen 1880-ih godina. Bila je prepolovljena kako bi mogla stati u hram, a donji dio na kojem se vjerojatno nalazio potpis umjetnika bio je bačen. Nekoliko elemenata ikone karakteristično je za Theotokopoulosov stil, kako u njegovim ranim, tako i u kasnijim djelima", rekao je Michalis Andrianakis, koji je objavio ovo otkriće na nedavnoj arheološkoj konferenciji. Dodao je i da bi mediji trebali biti oprezni zbog potencijalnog precjenjivanja ovog otkrića. Bit će potrebne još detaljnije analize da bi se mogla sa sigurnošću potvrditi autentičnost djela.

AUTOR: Agrophilia; Easy Branches
OBJAVLJENO: 08.12.19 u 19:03
https://bit.ly/38iTahC
Ikona za koju se vjeruje da bi mogla biti rano djelo slikara El Greca, pravog imena Domenicos Theotokopoulos, jednog od najpoznatijih umjetnika u cijeloj povijesti zapadne umjetnosti, nedavno je pronađena na Kreti. Djelo je pronađeno u crkvi koja se nalazi u selu Tsivaras, udaljenom oko 17 kilometara od grada Chania.

Poznati slikar rođen je u malom selu Fodele, nedaleko od Herakliona. Manje je poznato da je El Greco tijekom svog života bio izuzetno cijenjen i kao arhitekt i kipar.

Pronađeno djelo je ikona sv. Katarine i Djevice Marije Odigitrijske i nastalo je u drugoj polovici 16. stoljeća, kada je Kreta bila pod mletačkom vlašću, a stilske značajke djela znatno se razlikuju od djela drugih poznatih umjetnika kretske škole tog vremena, piše Easy Branches.

Otkriće je objavio stručnjak za bizantsku povijest Michalis Andrianakis na nedavnoj arheološkoj konferenciji.

"Ikona se nalazila u blizini hrama crkve, koji je sagrađen 1880-ih godina. Bila je prepolovljena kako bi mogla stati u hram, a donji dio na kojem se vjerojatno nalazio potpis umjetnika bio je bačen. Nekoliko elemenata ikone karakteristično je za Theotokopoulosov stil, kako u njegovim ranim, tako i u kasnijim djelima", rekao je Andrianakis.

Dodao je i da bi mediji trebali biti oprezni zbog potencijalnog precjenjivanja ovog otkrića. Bit će potrebne još detaljnije analize da bi se mogla sa sigurnošću potvrditi autentičnost djela, piše Agrophilia.

El Greco je većinu svog života proveo u Italiji i Španjolskoj, gdje su nastala neka od njegovih najpoznatijih djela. Vjerovao je da bi mašta i intuicija trebale biti važnije u umjetnosti od mjera i proporcija.


Prevela: Ružica Ereš