Vremenska prognoza i stanje na putevima za 1. februar

Na putnom pravcu Srednje-Olovo pada kiša koja ledi u dodiru sa tlom, pa BiHAMK vozače poziva na maksimalno opreznu vožnju, kao i na ostalim dionicama u planinskim predjelima. ​Magla mjestimično smanjuje vidljivost na putnim pravcima: Livno-Kupres, Modriča-Gradačac, Tuzla-Orašje i Doboj-Tuzla-Bijeljina

AUTOR: Vedran Bosanac
OBJAVLJENO: 01.02.17 u 08:23
OSVJEŽENO: 01.02.17 u 08:23
https://bit.ly/2XrbumV
Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom u većini područja, a na planinama sa snijegom.

Padavine slabog, ponegdje umjerenog intenziteta. Na istoku Bosne se očekuje najmanje padavina.

Vjetar, slab do umjeren, južni i jugozapadni. Na planinama i u Krajini vjetar sa jakim udarima.

Dnevne temparature od 2°C do 8°C, na jugu i sjeverozapadu od 7°C do 13°C
 
Tuzla, jutros u 8:16, oblačno s kišom, 2°C. Prije podne oblačno s kišom, poslije podne oblačno. Dnevna temperatura od 2°C do 5°C.

Banjaluka, jutros u 8:16, oblačno s kišom, 1°C. Prije podne i poslije podne oblačno s kišom. Dnevna temperatura od 0°C do 6°C.

Sarajevo, jutros u 8:16, oblačno s kišom, 6°C. Prije podne oblačno s kišom, poslije podne oblačno. Dnevna temperatura od 5°C do 8°C.
.
Mostar, jutros u 8:16, oblačno s kišom, 7°C. Prije podne i poslije podne oblačno s kišom. Dnevna temperatura od 6°C do 10°C.

Na poveznicama (tekst plave boje) možete pogledati detaljnu trodnevnu vremensku prognozu za četiri regionalna centra, te BihaćBugojnoLivnoTrebinje i Zenica

BiHAMK stanje na cestama 1. februar 2017. u 8.00 sati:

Jutros se na putevima u BiH saobraća po pretežno mokrom kolovozu.

Na putnom pravcu Srednje-Olovo pada kiša koja ledi u dodiru sa tlom, pa vozače pozivamo na maksimalno opreznu vožnju. I na ostalim dionicama u planinskim predjelima upozoravamo na moguću poledicu.

Magla mjestimično smanjuje vidljivost na putnim pravcima: Livno-Kupres, Modriča-Gradačac, Tuzla-Orašje i Doboj-Tuzla-Bijeljina. Pojačan oprez savjetujemo i zbog učestalih odrona zemlje ili kamenja na kolovoz. Frekvencija vozila pojačana je u gradskim centrima, dok se na ostalim dionicama saobraćaj odvija umjerenim intenzitetom.

Apelujemo na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna za sve kategorije vozila.

Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi, tokom dana moguće je sporije odvijanje saobraćaja. Napominjemo da je na mjestima izvođenja radova postavljena privremena saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je zakonski obavezno.

Na graničnim prelazima nisu zabilježena duža zadržavanja.

I dalje su aktuelni radovi na hrvatskoj strani na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da na ovim prelazima povremeno dolazi do usporenog saobraćanja.