Indonezija: Žena uhapšena jer se žalila da je ezan preglasan

Okružni sud Medan osudio je Meilianu, 44-godišnju budistkinju, na 18 mjeseci zatvora, nakon što je navodno zatražila od džamije da smanji jačinu zvuka tokom trajana ezana.

AUTOR: Guardian
OBJAVLJENO: 27.08.18 u 10:46
http://bit.ly/327aWRU
Najveća islamska tijela Indonezije osudila su hapšenje budističke žene u Sumatri, nakon što se žalila na jačinu ezana ili poziva na molitvu iz lokalne džamije.
 
Okružni sud Medan osudio je Meilianu, 44-godišnju budistkinju, na 18 mjeseci zatvora, nakon što je navodno zatražila od džamije da smanji jačinu zvuka tokom trajana ezana.
 
Ovu presudu pod Indonezijskom kontroverznom zakonu o bogohuljenju kritikovala je skupina za prava ljudi, dok su ih visoke figure dva najveća islamska tijela Indonezije podržala. "Ne vidim kako je ''ezan je preglasan" izraz mržnje ili neprijateljstva prema određenoj skupini ili vjeri", rekao je Robikin Emhas, šef Nahdlatul Ulame (NU).
 
Robikin je pozvao vlasti da se suzdrže od upotrebe zakona o blasfemiji kao "instrumenta za suzbijanje slobode izražavanja" i da bi indonezijski muslimani trebali takva mišljenja smatrati "konstruktivnom kritikom", prenosi Guardian.
 
Kritičari tvrde kako se Indonezijski zakon o blasfemiji koristi za proizvoljno napadanje manjina. Amnesty International Indonesia opisao je ovu sudsku odluku kao "smiješnu".
 
Abdul Mu'ti, tajnik islamske organizacije Muhammadiyah, sugerirao je da je Meiliana  postala žrtva pravde - sudbina koju je uspoređivao s onom bivšeg guvernera Jakarte, Basukija Tjahaja Purnama ili Ahoka.
 
Ahok je osuđen na dvije godine zatvora zbog blasfemije 2017. godine nakon što je proglašen krivim za vrijeđanje Kurana.
 
"Pretpostavljam da je [Meilianin] slučaj sličan Ahokovom, u kojem je presuda za blasfemiju više rezultat pritiska mase nego suđenja", rekao je Abdul za Jakarta Post.
 
Meilianini komentari koje je dala u julu 2016. godine potaknuli su anti-kinesku pobunu u kojoj je spaljeno nekoliko budističkih hramova. Kritičari njezine rečenice istaknuli su da su oni koji su pokušali oštetiti hramove dobili samo nekoliko mjeseci zatvora dok su drugi oslobođeni. U to vrijeme lokalne i nacionalne islamske figure u Indoneziji, najveća svjetska muslimansko-većinska nacija, vršili su pritisak na policiju da oslobodi pobunjenike.
 
Meilanin advokat je rekao da će se na presudu podnijeti žalba.
 
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico