Toplotni udar u Europi: Rekordne temperature su posljedica klimatskih promjena

Španjolska i Francuska očekuju skokove temperature do čak 44°C.

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 27.06.19 u 11:53
https://bit.ly/327833x
Europski gradovi poduzimaju vanredne mjere kako bi ograničili utjecaj povijesno visokih ljetnih temperatura, budući da su se temperature približile, čak i oborile neke rekorde.

Vlasti su upozorile kako bi u nekim dijelovima kontinenta temperatura mogla dostići čak 45°C dolaskom struje vrućeg zraka iz Sahare, koji je sjeverno povukla oluja iznad Atlantika i visoki tlak zraka u Europi.

U njemačkom gradu Coschenu je u srijedu zabilježeno 38.6°C čime je oboren prošlogodišnji lipanjski rekord. Službenici su nametnuli ograničenje brzine od 120 km/h na dionicama autoceste Saska-Anhalt jer je površina ceste počela propadati. Željezničke pruge uz Rostock na Baltičkom moru su se iskrivile.

U Brandenburgu je policija zaustavila golog muškarca na mopedu, a u Münchenu je naredba stražara upućena grupi žena da obuku gornje dijelove kupaćeg kostima izazvala veliko negodovanje pa je gradsko vijeće isplaniralo održavanje rasprave o uvođenju zakona koji bi ženama dozvolio kupanje u toplesu.

Škole u nekim dijelovima Francuske – u kojima bi mogao biti oboren rekord od 44.1°C – bi trebale ostati zatvorene do kraja tjedna. Vlasti u Parizu, Londonu, Strasbourgu i Marseilleu zabranile su prometovanje starih automobila u svojim centrima u borbi protiv zagađenja. Vlasti u regiji Île-de-France procjenjuju kako će ova mjera utjecati na oko 60% vozila koja kruže francuskom prijestolnicom, uključujući dostavna vozila, kamione te mnoge privatne automobile starije od deset godina koji imaju veće koncentracije ispušnih plinova.

S obzirom na to da su u Milanu najavljene temperature od 40°C, dobrotvorne organizacije se pripremaju za distribuciju oko deset tisuća boca besplatne vode za beskućnike i druge ljude u potrebi. U Španjolskoj će se 33 od 50 pokrajina suočiti s rekordnim temperaturama koje bi mogle dostići, a možda i premašiti 44°C.

Poznate kočije u austrijskom Innsbrucku sklonjene su s ulice, a grad bilježi temperature od 36.7°C, čime je oboren rekord na razini savezne države Tirol iz 2012 godine od 36.6°C.

U južnoj je Francuskoj troje ljudi, od kojih je dvoje bilo u 70-im godinama života – preminulo od posljedica srčanog udara i drugih problema tijekom plivanja. Francuske su vlasti upozorile na opasnosti od ronjenja u hladnoj vodi tijekom velikih vrućina, ali nije direktno potvrđeno da su ova tri smrtna slučaja bila posljedica toplinskog udara.

Poljsko ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da se devedeset ljudi samo ovog mjeseca utopilo pokušavajući se rashladiti u jezerima i rijekama, a u Litvi je 27 osoba poginulo u slični okolnostima zbog rasta temperature iznad 35°C u ovoj baltičkoj državi.

Snažan vjetar i visoke temperature pomogli su širenju šumskog požara u Kataloniji, a uništeno je oko 2.500 hektara zemlje. Stotine vatrogasaca i 14 kanadera borili su se s vatrenom stihijom u srijedu navečer.

Vrhunac ovog toplotnog vala očekuje se danas, nakon čega će uslijediti olujno nevrijeme.

Znanstvenici su rekli kako je ovogodišnji toplotni udar u Europi, kao i prošlogodišnji, usko povezan s klimatskim promjenama i da će ovakvi ekstremni vremenski uvjeti biti sve učestaliji u sljedećim desetljećima.


Prevela: Ružica Ereš