Doživotna kazna za El Chapa u zatvoru ADX "nehumana", tvrdi meksički predsjednik

Zbog drogeraških ratova Meksiko je 2016. godine bio druga najsmrtonosnija zemlja na svijetu, a 2018. godine dogodilo se 28.816 ubojstava čime je Meksiko probio vlastiti rekord.

AUTOR: MSN
OBJAVLJENO: 22.07.19 u 11:28
OSVJEŽENO: 22.07.19 u 11:28
https://bit.ly/2YwhxSB
Meksički predsjednik opisao je doživotnu zatvorsku kaznu za Joaquina "El Chapa" Guzmana kao "nehumanu" nakon što je zloglasni narkobos poslan na izdržavanje kazne u zatvor u Coloradu.

Guzman je u SAD-u osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu i dodatnih trideset godina zatvora nakon što ga je sud proglasio odgovornim za vođenje ubojitog zločinačkog pothvata. Prethodno ovoj presudi, Guzman je dva puta uspio pobjeći iz meksičkih zatvora.

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je kako se kazne poput one izrečene Guzmanu služe u "okrutnom zatvoru" te da su "grube" i "nehumane", dodajući kako zbog njih život potpuno gubi smisao, prenosi MSN.

Ovog 62-godišnjeg zločinca su sve do nedavne presude štitile gangsterske armije Sinaloa kartela koji je osnovao 1989. godine. Još 1993. godine je osuđen na 20 godina zatvora u Meksiku. Međutim, uspio je podmititi čuvare i dobiti njihovu naklonost, a cijelo to vrijeme nastavio je upravljati kartelom iz zatvorske ćelije uz pomoć svog brata koji je vodio kartel tijekom njegove odsutnosti.

Godine 2001. pobjegao je iz zatvora Puente Grande u Jaliscu, a priča se da je to uspio sakrivši se u košaru za rublje.

Nakon 13 godina ponovno je uhapšen i zatvoren, ali je ponovno uspio pobjeći kroz tunel iskopan oko devet metara ispod Toluca zatvora.

Treći put je uhapšen 2016. godine nakon pucnjave u Los Mochisu, nakon čega je isporučen u SAD, gdje se nalazi do danas. Guzman je često podnosio žalbe na uvjete svog pritvora u SAD-u i opisivao ih kao "mučenje". Samo nekoliko sati nakon izricanja posljednje presude, Guzman je helikopterom prevezen u USP Florence Admax (ADX), jedan od najstrožih zatvora na svijetu, koji se nalazi u Coloradu.

Drugi zatvorenici ovog zatvora su Ted Kaczynski (Unabomber), Zacarias Mousaoui, zavjerenik bombaškog napada 11. rujna i Terry Nichols, koji je sudjelovao u bombaškom napadu na Oklahomu 1995. godine.

"Pijem nehigijensku vodu, nema svježeg zraka ni sunčeve svjetlosti, a od tamošnjeg zraka bole me uši i grlo", rekao je El Chapo pri izricanju presude. "Prolazim kroz psihološku, emocionalnu i mentalnu torturu 24 sata dnevno".

Ova priča dolazi u trenutku kada meksički predsjednik, koji je preuzeo dužnost u prosincu prošle godine, uvodi militarizirane policijske snage koje trebaju pomoći u ograničavanju nasilja diljem zemlje koje je posljedica rasparčavanja kartela i njihovih borbi za utvrđivanje teritorija.

Zbog drogeraških ratova Meksiko je 2016. godine bio druga najsmrtonosnija zemlja na svijetu, a 2018. godine dogodilo se 28.816 ubojstava čime je Meksiko probio vlastiti rekord.

"U mislima su mi brojne žrtve, ovo je jako bolno", rekao je predsjednik Obrador.

Ispitivanje javnog mišljenja koje je proveo meksički list Reforma pokazalo je da 52% ispitanika vjeruje da Obrador ne radi dovoljno na ograničavanju kriminala, a 55% ispitanika vjeruje da predsjednik nije uspio smanjiti stope nasilja u zemlji.


Prevela: Ružica Ereš