Kuća u kojoj je rođen Adolf Hitler postat će policijska stanica

Nakon okončanja višegodišnjeg sudskog procesa s vlasnicom, austrijska vlada je uspješno preuzela vlasništvo nad objektom i prenamijenit će ga u policijsku stanicu kako bi onemogućila okupljanja neonacističkih grupa i bilo kakvo veličanje nacizma.

AUTOR: The Week
OBJAVLJENO: 21.11.19 u 19:32
https://bit.ly/2O7T5VE
Austrijski ministar unutarnjih poslova Wolfgang Peschorn najavio je u utorak da će zemlja kuću u kojoj se rodio Adolf Hitler pretvoriti u policijsku stanicu u nadi da će to spriječiti da ovo mjesto postane okupljalište neonacističkih grupa.

"Buduća upotreba od strane policije trebala bi poslati nepogrešiv signal da je uloga ove zgrade kao spomen-obilježja trajno onemogućena", rekao je Peschorn.

Neonacističke grupe navodno su često posjećivale kuću u centru grada Braunau na Innu, pretvorivši je u svojevrsno "svetište". Vlada već dugo pokušava to spriječiti, ali vlasnica Gerlinde Pommer ju je odbila prodati iako je ministarstvo unutarnjih poslova preuzelo glavni zakup još 1972. godine. Vlasnica je odbila i renoviranje zgrade što je dodatno otežalo potencijalno iznajmljivanje objekta drugim zakupcima koji bi ga pretvorili u zgradu za administrativne, obrazovne ili socijalne svrhe kako to zahtijeva vlada, izvještava The Week.

Zato je sprječavanje neonacista u okupljanju oko ove zgrade ostalo izazov čak i kada je splasnula podrška nacističkim idejama. Vlada je 2017. godine oduzela zgradu nakon dugotrajnog sudskog procesa i sada će raspisati natječaj za arhitekte koji će započeti ovog mjeseca kako bi se moglo krenuti s prenamjenom objekta.

Gradska uprava je 1989. godine ispred kuće postavila memorijalnu stijenu na kojoj piše: "Za mir, slobodu i demokratiju. Nikad više fašizam. U znak sjećanja na milione ubijenih ljudi".

Ni vrijeme ove najave nije beznačajno, s obzirom na to da stranke krajnje desnice počinju bilježiti sve veće uspjehe diljem Europe.


Prevela: Ružica Ereš