U BiH 128 zaraženih, nove naredbe FŠCZ i odluke Vlade TK

U Tuzlanskom kantonu još uvijek nije zabilježen nijedan slučaj zaraze. Zasad su testirane 83 osobe, a u kućnoj izolaciji se nalazi 4.776 osoba.

Dado Ruvic/Reuters

Ilustracija

AUTOR: Front Slobode
OBJAVLJENO: 23.03.20 u 15:24
https://bit.ly/3aeWP0r
U Bosni i Hercegovini je broj zaraženih koronavirusom danas dostigao 128, od čega je 36 osoba u Federaciji BiH, 90 u Republici Srpskoj i dvoje zaraženih u Distriktu Brčko. Od koronavirusa preminula je jedna osoba.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je odluku o promjeni radnog vremena u organima uprave od 8:00 do 13:00, koje vrijedi od 24. 3. 2020. godine.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Zaključak kojim će, s ciljem sprečavanja širenja bolesti izazvane koronavirusom (Covid-19), rad u Vladi Tuzlanskog kantona, kantonalnim organima uprave, kantonalnim upravama i upravnim organizacijama, stručnim i drugim službama Vlade Tuzlanskog kantona biti organizovan u skladu sa odlukama rukovodioca kojom će radnici počevši od 23.03.2020. godine biti upućeni na godišnji odmor, vodeći računa da bude obezbijeđeno obavljanje poslova onih zaposlenika čiji rad je neophodan za nesmetano funkcionisanje organa, piše na službenoj stranici Vlade Tuzlanskog kantona.

Vlada je također dala saglasnost na Odluku Kantonalnog štaba civilne zaštite Tuzlanskog kantona o odobravanju 900.000,00 KM za nabavku medicinske i zaštitne opreme radi poduzimanja mjera i aktivnosti s ciljem zaštite stanovništva i ublažavanja posljedica utjecaja globalne pandemije koronavirusa (Covid-19).

U Tuzlanskom kantonu još uvijek nije zabilježen nijedan slučaj zaraze. Zasad su testirane 83 osobe, a u kućnoj izolaciji se nalazi 4.776 osoba. Policija je izvršila kontrolu o 707 osoba u kućnoj izolaciji, a 48 osoba je evidentirano zbog nepoštovanja mjera izolacije.

Podsjećamo, trenutno su na snazi zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina u FBiH, a uveden je i policijski sat (od 18:00 do 5:00 sati u FBiH, od 20:00 do 5:00 satu i RS-u).

Na jučerašnjoj sjednici FŠCZ donijeta je naredba da sve zdravstvene ustanove na području Federacije BiH otvore telefonske linije za građane koje moraju biti javno objavljene i dostupne 24 sata u svrhu pružanja zdravstvenog  savjetovanja i psihosocijalne pomoći.

Druga donijeta Naredba odnosi se na zabranu kretanja i zadržavanja na otvorenom prostoru više od jedne osobe na udaljenosti manjoj od 1,5 metra, dok taxi vozači u automobilima mogu prevoziti samo jednu osobu, s tim da ta osoba sjedi na sjedištu iza vozača, uz poštivanje higijensko – epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu (maska i rukavice) i za putnika i za vozača. Slične mjere donio je i krizni stožer HNŽ-a.