Koronavirus : Ne uvodi se mjera totalnog karantina - penzionerima dozvoljen odlazak po penzije a mlađim od 18 godina kretanje u automobilima sa roditeljima (VIDEO)

"Omogućili smo da se djeca mogu prevoziti sa jedne lokacije na drugu" - Fahrudin Solak

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 03.04.20 u 18:33
OSVJEŽENO: 03.04.20 u 18:33
https://bit.ly/2UIQxAZ
Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) je donio izmjene naredbe o zabrani kretanja građana mlađih od 18 godina i starijih od 65 godina.

Direktor Fahrudin Solak je saopštio da je FŠCZ nije usvojio prijedlog uvođenja mjere potpunog karantina na području Federacije Bosne i Hercegovine, navodeći da je to samo krajnja mjera u suzbijanju širenja koronavirusa.

"To je krajnja mjera, to je kada ne mognemo nijednom drugom mjerom smanjiti širenje koronavirusa. Takve stvari se neće uraditi na način da se mjera donese danas, a da se primjenjuje od sutra. Danas smo o tome razgovarali, ali samo kao o mogućnosti."

Prema izmjeni naredbe o zabrani kretanja građana mlađih od 18 godina i starijih od 65 godina, Federalni štab civilne zaštite će dozvoliti kretanje građanima starijim od 65 godina, samo u toku sljedeće sedmice, od ponedeljka do petka, u vremenu od 8.00 -1 2.00, kako bi mogli podići svoje penzije.

Direktor FUCZ Fahrudin Solak zamolio je ostale građane da se suzdrže od kretanja u istom periodu i da ne posjećuju mjesta gdje idu penzioneri, kako ne bi pospješivali širenje koronavirusa.

Za mlađe od 18 godina ovom izmjenom biće dozvoljeno kretanje u automobilima sa roditeljima.

"Omogućili smo da se djeca mogu prevoziti sa jedne lokacije na drugu", rekao je Solak.

Nakon mnogobrojnih upita građana, Federalni štab civilne zaštite također je razmatrao ukidanje zabrane rada  prodavnicama bijele tehnike. 

"Tako će svi građani kojima se pokvari neki električni uređaj u kući, tv, frižider ili nešto drugo imati priliku isti i zamijeniti."

Direktor FUCZ je ponovio da se mjere zabrane kretanje kao i druge naredbe donose u interesu svih nas i naših najmilijih. 

Video sa današnje konferencije pogledajte u našoj galeriji ili na FENA youtube kanalu
(Video prilog počinje tek nakon 2.50 sekundi)