Krizni štab Ministarstva zdravstva TK - Izvještaj za 9. april 2020.: U protekla 24 sata testirane 152 osobe, četiri nova slučaja koronavirusa

Četiri hospitalizirane osobe koje se vežu za klaster MIB- Medicinski Institut Bayer (Centar za srce BH) imale su negativne nalaze i idu kući na kućnu izolaciju po 14 dana i smatraju se oporavljenim. Klaster MIB danas ima 42 osobe pozitivne na koronavirus

AUTOR: Krizni štab Ministarstva zdravstva TK:
OBJAVLJENO: 09.04.20 u 16:36
https://bit.ly/2Rr59Tj
Izvještaj Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona za 9. april 2020. godine:
 
"Četiri hospitalizirane osobe koje se vežu za klaster MIB- Medicinski Institut Bayer (Centar za srce BH) imale su negativne nalaze i idu kući na kućnu izolaciju po 14 dana i smatraju se oporavljenim. Radi se o osobama koje su bile među prvozaraženim koronavirusom, kod kojih je urađeno retestiranje prema smjernicama SZO - Svjetske zdravstvene organizacije (dva testiranja u periodu od 48 sati).

Ukupno je testirano sa današnjim danom 1245 osoba. U protekla 24 sata testirane su 152 osobe od čega su četiri uzorka pozitivna.

Na području Tuzlanskog kantona imamo ukupno 81 testiranu osobu pozitivnu na koronavirus.

Danas na području Tuzlanskog kantona imamo ukupno 2523 osobe koje se nalaze u kućnoj izolaciji.

Pozitivnih, hospitaliziranih osoba na UKC-u Tuzla je 21, pozitivno hospitaliziranih koji su smješteni u MIB-u su 2 osobe, 4 su pozitivna uposlenika koji su zadržani u MIB-u, u Brčkom je i dalje jedna osoba pozitivna na koronavirus. U kućnoj izolaciji se nalazi 51 osoba pozitivna na koronavirus.

Do danas smo imali jedan premještaj u druge kanton zbog nastavka liječenja, te ukupno jedan smrtni ishod.

Kada je riječ o klasterima pojedinačno klaster MIB danas ima 42 osobe pozitivne na koronavirus, u  klasteru Lukavac je jedna osoba.

Klaster Srebenik ima 16 osoba pozitivnih na koronavirus, klaster Sapna 8 osoba, klaster Banovići jedna osoba, klaster Gračanica jedna osoba, klaster Tuzla dvije osobe te u klasteru UKC - ORL klinika je 10 osoba.