BIHAMK: Stanje na cestama, ograničenja i obustave saobraćaja, režim ulaska i izlaska iz BiH

​Na magistralnom putu Srebrenik-Orašje obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika su preusmjerena obilaznicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac

AUTOR: BIHAMK
OBJAVLJENO: 15.05.20 u 10:51
OSVJEŽENO: 15.05.20 u 10:51
https://bit.ly/361UFjf
Zbog radova na redovnom servisiranju tunela Bijela Vlaka na dionici autoputa A-1 Zvirovići-Bijača danas do 20 sati, zatvorena je kolovozna traka u smjeru Bijača-Zvirovići, a saobraćaj se preusmjeravadvosmjerno, suprotnom trakom, javlja BIHAMK u dnevnom izvještaju (10.15).

Na magistralnom putu Srebrenik-Orašje obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika su preusmjerena obilaznicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen i u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova na izgradnji trake za spora vozila na planinskom prevoju Komar na magistralnom putu Donji Vakuf-Turbe vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraća se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Na magistralnom putu Kladanj-Tuzla u mjestu Vitalj zbog klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju (semafori)

Na magistralnom putu Doboj-Derventa (dionici Johovac-Rudanka) izvode se sanacioni radovi, zbog čega se od 07 do 18 sati saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog sanacionih radova svaki dan, osim nedjelje, saobraćaj se obustavlja od 08 do 16 sati. Iza 16 sati u funkciji je jedna traka (naizmjenično propuštanje vozila).

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. Od 21 sati do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Pojačan je promet teretnih vozila na GP Karakaj na ulazu u BiH. Na ostalim graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Apelujemo na vozače da voze opreznije i da se obavezno pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na području RS-a na snazi je potpuna zabrana kretanja u vremenu od 22 sata do 05 sati ujutro, a na području Distrikta Brčko od 23 do 05 sati.

Magistralne ceste

M-1.8 Srebrenik-Orašje (tunel Ormanica)
Na magistralnom putu Srebrenik-Orašje kroz tunel Ormanica obustavljen je saobraćaj. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika preusmjeravaju se novoizgrađenom saobraćajnicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

M-4 Jelah-Doboj
Zbog izvođenja radova na sanaciji mosta preko rijeke Radušice, saobraća se privremenom obilaznicom.

M-4 Donja Orahovica-Šićki Brod (Miričina)
Zbog sanacionih radova na magistralnom putu M-4 Donja Orahovica-Šićki Brod, kroz naselje Miričina saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-4.2 Cazin-Skokovi
Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Cazin-Skokovi, na mjestu radova od 08 do 16 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-5 Jajce-Donji Vakuf (tunel Vinac)
Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

M-5 Kiseljak-Busovača
Na dvije dionice (Busovača-Draga i Jehovac-Brestovsko) u toku je sanacija kolovoza, zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom.

M-5 Donji Vakuf-Turbe
Zbog radova na izgradnji trake za spora vozila na planinskom prevoju Komar saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

M-6 Grude-Ljubuški
Zbog radova na izgradnji nogostupa na ulazu u Ljubuški iz pravca Gruda, saobraća se jednom trakom naizmjenično.

M-6.1 Tomislavgrad-Posušje
 Zbog radova na izgradnji pješačke staze na dionici Mesihovina-Bukovica-Mrkodol, saobraća se jednom trakom naizmjenično.

M-14 Srbljani-Bosanska Krupa
Na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa (kanjon Une) u toku su sanacioni radovi, zbog čega se na mjestu radova saobraća usporeno.

M-14.1 Pelagićevo-Gradačac
Zbog izvođenja deminerskih radova u mjestu Turić Prosjek u vremenu od 08:15 do 15:05 sati radnim danima, dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

M-15 Ključ-Sanski Most
Zbog sanacionih radova kroz naselje Tomina saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-15 Livno (raskršće za Goricu)
Zbog radova na rekonstrukciji raskršća saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

M-16 Karanovac-Crna Rijeka
Zbog radova na sanaciji klizišta saobraća se jednom trakom naizmjenično.

M-16.2 Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor
Zbog radova na izgradnji pješačkog podhodnika saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima.

M-16.2 Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje
Zbog sanacionih radova na mostu preko rijeke Bunte u mjestu Gračanica, saobraćaj je potpuno obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini.

M-17 Drivuša
Izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova.

M-17 Zenica-Nemila (tunel Vranduk)
Zbog sanacije tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) u vremenu od 05 do 21 sati vozila saobraćaju dvosmjerno.  U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo (R-445), a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo. 

M-17 Buna-Tasovčići
Zbog izgradnje mosta Počitelj na magistralnom putu M-17 Buna-Tasovčići saobraća se usporeno.

M-17 Ilidža-Blažuj
Zbog radova na redovnom održavanju saobraća se usporeno.

M-17 Buna-Tasovčići
U toku su sanacioni radovi, zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom.

M-17 Derventa-Doboj (Johovac-Rudanka)
Na magistralnom putu Derventa-Doboj  (dionici Johovac-Rudanka)  izvode se sanacioni radovi, zbog čega se u terminu od 07 do 18 sati saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila. S obzirom da je ovo frekvenan put, formiraju se duže kolone vozila u oba smjera.

M-18 Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje
Zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

M-18 Sarajevo-Trnovo
Zbog radova na izgradnji MHE Krupac na rijeci Željeznici, saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

M-18Sarajevo-Vogošća
Zbog radova na izgradnji kružnog toka kod skretanja za Blagovac, saobraćaj se preusmjerava na privremenu obilaznicu.

M-18 Kladanj (centar)
Kladnj centar, zbog sanacionih radova na mostu saobraća se jednom trakom naizmjenično.

M-18 Kladanj-Tuzla
U mjestu Vitalj zbog klizišta saobraća se naizmjenično, uz regulaciju svjetlosne signalizacije (semafori).

M-19.2 Ormanica-Gradačac
U toku su sanacioni radovi u mjestu Kerep zbog čega se saobraća usporeno, jednom trakom.

Pogranični saobraćaj

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila. Dodatne informacije za ulazak u Hrvatsku mogu se pogledati na bihamk.ba

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Državljani Srbije mogu ući Srbiju i kretati se bez ograničenja uz negativan PCR test na koronavirus, ne stariji od 72 sata. Ukoliko nemaju urađen test sa negativnim rezultatom, moraće da budu u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana.

Što se tiče stranih državljana, oni mogu u Republiku Srbiju ući uz dva uslova – negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata i potvrdu koju izdaje komisija koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova. Ova dozvola može se pribaviti u ambasadi ili konzulatu Srbije u zemlji iz koje strani državljanin dolazi.