Tužilaštvo BiH i predmet "Respiratori": Tužilački tim u stalnom je i kontinuiranom radu i gotovo svakodnevno na terenu - SIPA prikupila obimnu dokumentaciju

Tužilaštvo BiH ima razumijevanja za veliki interes javnosti i zbog toga ćemo pravovremeno obavještavati javnost, vodeći računa da se ne ugrozi rad na istrazi koja je u toku

AUTOR: Tužilaštvo BiH
OBJAVLJENO: 19.05.20 u 16:01
https://bit.ly/2Xallun
"Javnosti želimo saopštiti da samo Tužilaštvo BiH može dati kvalitetnu i cjelovitu informaciju o aktivnostima u predmetu.

Po nalogu tužilačkog tima i u ovom trenutku policijski službenici SIPA-e vrše određene aktivnosti na prikupljanju materijala koji je potreban za dokumentovanje svih radnji i aktivnosti koje su bitne za navedeni predmet.

Tužilaštvo BiH ima razumijevanja za veliki interes javnosti i zbog toga ćemo pravovremeno obavještavati javnost, vodeći računa da se ne ugrozi rad na istrazi koja je u toku.

Moramo istaći da su netačni pojedini navodi koji su se u protekla dva dana pojavili u medijima, i to da nije donesena naredba o sprovođenju istrage, da se traži vještačenje viber komunikacije u Austriji, kao i drugi neprovjereni navodi koji mogu nanijeti štetu radu na predmetu.

Također, sve agencije i institucije koje sudjeluju sa tužilaštvom u radu na istrazi postupaju po uputama tužilačkog tima, koji rukovodi istražnim radnjama, i prikupljaju dokaze i vrše aktivnosti po nalogu Tužilaštva BiH.", piše o saopštenju objavljenom na zvaničnoj stranici Tužilaštva BiH 

*napomena o načelu presumpcije nevinosti

"Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom."