Mašala respiratora, niko da ih dočeka: Stiglo preostalih 20 koje je za vladu FBiH nabavila "Srebrena malina" i još 40, istog tipa ACM812A, kao humanitarna pomoć iz Emirata

Građani BiH su od danas bogatiji za još 60 respiratora koji se, prema vještačenju koje je objavilo Tužilaštvo BiH, ne mogu upotrebljavati na jedinicama intenzivne njege

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 27.05.20 u 16:22
https://bit.ly/2B8GSw7
Na sarajevski aerodrom iz Pekinga je stiglo je preostalih 20 respiratora, koje je Vlada Federacije BiH kupila za potrebe zdravstvenog sistema, preko firme “Srebrena malina”.

Ova pošiljka izvršena je u posljednji čas s obzirom na to da “Srebrena malina” ima rok do 27. maja za njihov uvoz, jer bi nakon tog datuma, trebala bi novu dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Neizvijesno je ko će preuzeti respiratore i mogu li biti preuzeti, te ko će platiti PDV, s obzirom na to da su računi firme “Srebrena malina” blokirani. Povodom ove sporne nabavke, u toku je istraga koju vodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Državna agencija za istrage i zaštitu, javlja BHRT. U tekstu se navodi da je avion iz Pekinga stigao skoro u isto vrijeme kada se vrši preuzimanje medicinske pomoći koju je poslala kraljevska porodica iz UAE.

U kontigentu velike humanitarne pomoći koja je danas stigla iz Ujedinjenih Arapskih Emirata nalazi se i 40 respiratora. Portal Klix.ba saznaje da se radi o istim respiratorima "Aerospace Changfeng Medical ACM812A Ventilator" koje je nabavila i "Srebrena malina".

To znači da je BiH dobila dodatnih 40 respiratora koji se, prema vještačenju koje je objavilo Tužilaštvo BiH, ne mogu upotrebljavati na jedinicama intenzivne njege već se radi o tzv. "emergency" respiratorima, tačnije onima koji se koriste u hitnim slučajevima odnosno ambulantnim kolima, piše Klix.

U razgovoru za Klix.ba autorizovani predstavnik za predaju donacije ispred vladarske porodice Dubaija Muhamed Granov sinoć nam je rekao da nije upoznat o kojim se tačno respiratorima radi.

"Interesantno je da predstavnici Federalne uprava civilne zaštite i Vlade FBiH danas nisu bili na sarajevskom aerodromu kako bi dočekali 20 respiratora za koje je vještačenjem utvrđeno, kako je navelo Tužilaštvo BiH, nisu namijenjeni za upotrebu na jedinicama intenzivne njege", javlja Klix sa Aerodroma Sarajevo.